#ÉLETEM

Gyertyafújás=szülinapi baktériumtelep

2017. augusztus 11., péntek 07:55

Ez foglalkoztatta azokat a kutatókat, akik egy kísérletsorozat során felmérték, milyen mennyiségű baktérium kerül a tortákra, amikor valaki elfújja a születésnapi gyertyáit.

Minden idők egyik leghülyébb kutatását (vagy legbriliánsabb trollkodását) Paul Dawsonnak és csapatának köszönhetjük, akiknek még arra is volt ideje az eredményeik összefoglalása során, hogy a születésnapi torták eredetéről is ejtsenek pár szót. Megemlékeznek tehát az Artemisz istennő tiszteletére lángoló gyertyákkal teletűzdelt tortákat gyártó görögökről is, mielőtt belekezdenének a kutatás módszereinek ismertetésébe. 

A kísérletekhez egy hungarocell alapra illesztett alufólia lapra felhúzott cukormáz réteget használtak a kutatók, amelybe 17 darab, egészen pontosan 50.8 mm magas gyertyát illesztettek. Mondani sem kell, hogy amennyiben valakinek ennél több gyertyát kell elfújnia, minden bizonnyal még a tesztek során mért mennyiségnél is nagyobb mértékben beterítheti a torta felszínét baktériumokkal. A születésnapi bulikon még a torta előtt befalt ételek nyálelválasztást beindító hatása sem maradhatott ki persze a vizsgálódásból, ezért a gyertyák elfújása előtt egy-egy forró pizzaszeletet is lenyomtak a kutatók a résztvevők torkán.

A minden egyes fújás után eltávolított, cserélhető alufólia + cukormáz + nyál főzelékek analizálása során pedig arra jutottak Dawsonék, hogy átlagosan nagyjából tizennégyszeresére növekszik a torták felületén megtalálható baktériumok száma a gyertyák elfújása után. A 11 tesztalany torta-bemocskoló képességei között egyébként hatalmasak voltak a különbségek, volt, aki alig-alig változtatott a torták felületének állapotán, volt ugyanakkor olyan résztvevő is, aki 120-szor annyi baktériumot hagyott maga után, mint amennyi egy patyolattiszta tortán megtalálható.

Hogy mi értelme volt mindennek, az amúgy nem egészen világos, a kutatást vezető Dawson szerint ugyanis olyannyira jelentéktelen mindez, hogy még abban az esetben is minimális az esély arra, hogy valaki emiatt lebetegedjen, ha 100.000 zsúron is falatozott nyállal borított tortákból. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta