#ÉLETEM

Vérvizsgálat, ami akár 13-féle ráktípus kimutatására is alkalmas lehet

2017. augusztus 8., kedd 14:51

Hamarosan elkezdődnek a klinikai vizsgálatok, három éven belül pedig akár használható is lehet az új teszt.

A tokiói kutatók által kifejlesztett módszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok már augusztusban megkezdődhetnek, három éven belül pedig akár a kórházak is használni kezdhetik a tesztet. Ez persze a legoptimistább előrejelzés, számos előre nem látott körülmény késleltetheti még a kutatást - írja az Iflscience. 

A kutatók régóta dolgoznak már amúgy hasonló, nem-kódoló mikro-RNS molekulák kimutatására képes teszteken, de eddig csak olyan vizsgálat létezett, amely csupán néhány rákos megbetegedés jelenlétét volt képes észlelni, olyan nem, ami egyetlen vérvizsgálat segítségével 13 különféle ráktípust is képes azonosítani. A vizsgálat egyébként a rákos sejtek a normál sejtektől eltérő, a véráramban is megtalálható mikro-RNS molekuláit azonosítja, az alapján lesz meghatározható, érint-e valakit a rákos megbetegedések a gyomrot, a mellet, a májat, a tüdőt, vagy épp a csontokat megtámadó fajtája.

shutterstock 559672780

A kutatás első fázisában 40.000 rákos beteg lefagyasztott vérmintáját elemezték a kutatók, és 95 százalékos pontossággal képesek voltak megállapítani a rákos megbetegedések jelenlétét és hogy milyen stádiumban volt a betegség. Mivel azonban könnyen lehet, hogy a lefagyasztott vérmintákban megváltozhattak valamennyire a mikro-RNS molekulák, a kutatás következő fázisa során már friss mintákon fogják tesztelni a módszert a japán kutatók.

Ha valóban sikeresnek bizonyul a vizsgálat, elkerülhető lehet, hogy a test különböző részeit érintő rákos megbetegedések észlelését célzó számos vizsgálat mindegyikén átessen egy-egy beteg, a jövőben rengeteg szenvedést és időt megspórolhatnak tehát az orvosok, gyorsabbá és hatékonyabbá téve így a rákos betegek kezelését.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta