#ÉLETEM

Ne dolgozz sokat, mert meg fogsz halni!

2017. augusztus 2., szerda 07:02 |

Egy 85.000 ember adatait elemző tanulmány szerint nem árt kicsit leszorítani azokat a munkaórákat.

Minél több időt tölt valaki munkával, annál vastagabb lesz (jobb esetben) a pénztárcája. Egy European Heart Journalben megjelent tanulmány szerint azonban a megnyúló munkanapok eredményeként egy bizonyos szint felett nem csak több pénzt, de egy jó pitvarfibrillációt is hazavihetnek a túlbuzgó dolgozók. 

shutterstock 567339961

A szívkamrák szabálytalan ritmusú, legtöbbször túl gyors összehúzódásával járó pitvarfibrilláció vagy pitvarremegés az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, amely ha kezeletlen marad, akár szívelégtelenséghez, vagy stroke-hoz is vezethet. A közel 85.500 ember munkaóráit és egészségügyi állapotát nyomon követő kutatás szerint azoknál, akik 35-40 óra helyett 55 óránál is többet dolgoznak egy héten, 40 százalékkal nő a szívritmuszavar kialakulásának kockázata. A 10 éves időszakot felölelő kutatás azt is kimutatta, hogy az esetek 90 százalékában olyan emberek esetében alakult ki a pitvarfibrilláció, akiknek korábban nem voltak a szívet érintő panaszai. Ráadásul az ismert kockázati tényezőktől, (elhízás, magas vérnyomás, egyéb szív- és érrendszeri betegségek stb.) függetlenül, látszólag egyértelműen a hosszú munkaórákkal kapcsolatba hozhatóan alakult ki a rendellenesség.

Úgy tűnik tehát, nincs más megoldás: állj fel, és menj haza! Dőlj le egy kicsit! Most! 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta