#ÉLETEM

9 tényező, aminek kulcsszerepe van a demencia megelőzésében

2017. július 31., hétfő 11:37

A rendszeres testmozgás, az oktatás, és az aktív társas élet is sokat segíthet például, és bár genetikai tényezők is befolyással vannak a tünetegyüttes kialakulására, bizonyos rossz szokások és betegségek megelőzésével jelentősen csökkenthető a kockázat.

Az időskori pszichiátriai zavarokkal foglalkozó és a University College Londonon tanító Gill Livingston szerint legalább 9 olyan tényező ismert jelenleg, amelyek segíthetnek a többnyire a 60 felettieket érintő, a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásával járó, leggyakrabban az Alzheimer-kór által kiváltott állapot megelőzésében és kordában tartásában. A Conversationben megjelent cikk alapjául szolgáló tanulmány szerint a demenciás eseteknek nagyjából a harmada megelőzhető, éppen ezért kulcsfontosságú lenne az egyre inkább elöregedő társadalmak számára, hogy odafigyeljenek a Livingstonék által listázott kockázati tényezőkre. 

shutterstock 402621205

A kilenc tényező

Mindez nem csak az idősekre vonatkozik, a tanulmány számtalan olyan életmódot érintő szokást részletez, amelyek hatással lehetnek a demencia kialakulására, de már gyerekkorban, vagy életkortól függetlenül hasznosnak bizonyulhatnak. Ezek közé a tényezők közé tartozik a gyerekkori oktatás, a testmozgás, az aktív társas élet, a dohányzás, a hallásvesztés, a depresszió, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízottság is. Az első három faktor természetesen olyasmi, ami bátorítandó, és életkortól függetlenül az ajánlott kategóriában kap helyet, a többi betegség viszont mind olyasmi, amit nem árt kordában tartani, és amennyire lehet visszaszorítani, ha valaki szeretné elkerülni az emlékezetzavarral járó betegség kialakulását.

Jelenleg 45 millió embert érint

Jelenleg egyébként világszerte 45 millió ember él együtt a szindrómával, ez a szám azonban 2050-re akár a 115 milliót is elérheti. Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Hollandiában már csökkenőben van ugyan a demenciától szenvedők aránya az öregek között, de mivel ezek a társadalmak is egyre inkább elöregszenek, az érintettek száma ezekben az országokban is növekedett. A világ többi országában viszont az érinettek aránya is növekszik, a jelenlegi, évente nagyjából 818 milliárd dollárt kitevő költségek, és természetesen a tünetegyüttes okozta mérhetetlen szenvedés csökkentésének érdekében nem ártana tehát, ha sokkal több embert sikerülne informálni a lehetséges kockázati tényezőkkel kapcsolatban. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta