#ÉLETEM

Azért van menopauza, hogy a nagyik gondoskodni tudjanak az unokákról

2017. július 27., csütörtök 07:49

Mi célt szolgál a menopauza? Egy számítógépes hálózat segítségével tesztelték le kutatók, vajon helytálló lehet-e a nagyik az unokák felnevelésében játszott szerepét kiemelő elmélet.

Számos elmélet létezik arra, pontosan mi is a menopauza evolúciós jelentősége. Az egyik viszonylag kézenfekvő magyarázat szerint a veszélyes és potenciálisan sikertelen terhességek kiküszöbölését szolgálja a női klimax. Több olyan elmélet is létezik azonban, amely a nagyszülőknek az unokák felnevelésében betöltött szerepét emeli ki a jelenséggel kapcsolatban. A Popular Science szerint egy nemrég megjelent kutatás is ezeknek az elméleteknek a helytállóságát látszik alátámasztani. 

Nagymama-hipotézis

Az egyik ilyen elmélet a nagymama-hipotézis: eszerint azért kerül sor a menopauzára, hogy a nagymamák teljes erőbedobással tudják segíteni az unokáik túlélését. A friss tanulmány azonban nem ezt az elméletet, hanem mindennek egy szűkebb verzióját, a nagyik kognitív képességeinek átadását sejti a jelenség mögött. Eszerint a nagymamák szerepe az, hogy fejlesszék az unokáik azon készségeit, amelyek azok fejlődését és túlélését szolgálhatják. A Montpellier-i Egyetem kutatója, Carla Aime szerint a menopauza ez az aspektusa rendkívül fontos, hisz a kognitív képességek fejlesztése nélkülözhetetlen a tekintetben, hogy egy-egy gyerek érvényesülni tudjon egy adott környezetben.

shutterstock 172154489

A kutatás során egy evolúciós folyamatokat szimuláló számítógépes hálózat segítségével próbálták modellezni a kutatók, hogy működött e tekintetben a természetes kiválasztódás. A számítógépes arcfelismerés során is használt neurális hálózatok szerepe itt az volt, hogy megtalálják a leglogikusabb összefüggéseket, amik egy adott következmény, ez esetben a menopauza kialakulásához vezettek. A szimuláció során megadták a kutatók, milyen fizikai és agyi képességekkel rendelkezik egy-egy nő, illetve hogy hány gyerekkel és unokával rendelkezik, majd hagyták, hogy a hálózat határozza meg, milyen fiziológia változásokat eredményez mindez egy adott anya/nagymama esetében.

Nem ketrecharcosok létrehozása a cél

Aime-ék szerint az eredmények azt mutatják, hogy hosszú távon az utódok agyi képességeinek fejlesztése a legkifizetődőbb a gyerekek túlélése szempontjából, nagy valószínűséggel ennek az elősegítésére jött tehát létre a menopauza is. Ez annyiban tér el a nagymama-hipotézistől, hogy egyértelműen a kognitív képességek fontosságát helyezi előtérbe, nem pedig a fizikális képességek fejlesztését.

Persze van, aki szkeptikusabb hangot ütött meg a kutatás eredményeivel kapcsolatban. A Dél-Floridai Egyetem professzora, Lorena Madrigal például azt emelte ki, hogy a rendszer nem veszi figyelembe az evolúciós folyamatok szempontjából meghatározó környezeti hatásokat és a különböző társadalmak közötti kulturális különbségeket sem, azaz azt, hogy hol mennyi gyereket vállal egy átlaganya.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta