#ÉLETEM

Meglehet az 1-es típusú cukorbetegség ellenszere

2017. július 24., hétfő 18:53

Legalábbis azokban az esetekben, amikor a betegséget okozó autoimmun reakciót egy enterovírus váltja ki.

Az 1-es típusú, gyermekkori cukorbetegséget kiváltó vírus ellen immunitást adó oltóanyag egerek esetében már működőképes, jövőre pedig a klinikai vizsgálatok humán szakasza is megkezdődhet. A Science Alert szerint mindez a jelentheti, hogy nagyjából 8 éven belül elkészülhet az oltás, ami bár nem lesz képes a már kialakult betegség gyógyítására, bizonyos esetekben megakadályozhatja majd annak kialakulását. 

shutterstock 35096356

A finn Tamperei Egyetem kutatói egy több mint 20 éve tartó kutatás során kapcsolták össze a betegség kialakulását a Coxsackie-vírus B1 névre hallgató enterovírussal. A Coxsackie-vírusok több betegséget is képesek kiváltani, illetve egy betegséget több variánsa is kiválthat a vírusnak. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén annak az autoimmun reakciónak az okozója a vírus egyik alfaja, amely arra készteti a szervezetet, hogy idegen testként ismerje fel, és elpusztítsa a hasnyálmirigy inzulintermelésért felelős béta-sejtjeit.

Ez egy komplex folyamat, amiért nem feltétlenül csak a Coxsackie-vírusok B1-es variánsa okozhat, egyelőre azonban csak ezzel a variánssal kapcsolatban mutatta ki a virológus Heikki Hyöty és csapata, hogy az az enterovírussal fertőzött újszülöttek egy bizonyos százalékának esetében 1-es típusú cukorbetegséget eredményez.

Heikki Hyöty szerint igazi áttörést jelenthet a klinikai vizsgálatok megkezdése, ráadásul a vakcina ebben az esetben nem csak a gyermekkori cukorbetegségek egy részét okozó Coxsackie-vírus, de más enterovírusok ellen is védelmet nyújthat, megakadályozhatja így a kéz-láb-száj szindróma, az agyhártyagyulladás és szívizomgyulladás bizonyos formáinak kialakulását is.

Egyéb, potenciálisan több embert érintő megoldások tekintetében is van egyébként haladás. A mesterséges hasnyálmirigy pótlékok fejlesztése mellett idén egy olyan „éretlen” béta-sejtet is azonosítottak a kutatók a hasnyálmirigyben, amely akár inzulin termelésre is képes lehetne, amennyiben rendelkezne egy a glükóz észlelését lehetővé tevő receptorral. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta