#ÉLETEM

A lovak ferde szemmel néznek a mérges emberekre

2017. július 23., vasárnap 12:46

Szó szerint. Egészen konkrétan a bal szemüket használják arra, hogy megállapítsák, mekkora a veszély.

Mindezt egy új tanulmány mutatta ki, amely során nagyméretű, boldog és dühös emberi arcokat ábrázoló képeket mutattak a lovaknak, egy fotóval egyszerre fél percig idegesítve a pacikat. A Sussexi Egyetem kutatói által levezényelt kísérletek során még arra is figyeltek a kutatók, hogy öt különböző istállóból szedjék össze a 28 lovat, biztosítva ezzel a minta sokrétűségét.  

Dühös férfiak

A lovaknak egyébként férfiak vidám és dühös fotóit kellett bámulniuk a kísérlet során, és tulajdonképpen már azzal is lenyűgözték a kutatókat, hogy egyáltalán képesek voltak az emberi érzelmek azonosítására - írja az Upworthy. A kutyákhoz hasonlóan ugyanis úgy tűnik a lovak is máshogy reagálnak a dühös arcokra, megnő például a pulzusuk, és a viselkedésük alapján is egyértelmű, hogy nyugtalanítják őket a fenyegetőnek ítélt ingerek.

Ez persze logikus is, hisz a természetben fontosabb, hogy a potenciális veszélyt jelentő, fenyegető magatartású élőlények szándékait pontosan azonosítsák az állatok, mint a hippi farkasok kiszúrása, és a ló-farkas kapcsolatok elmélyítése.

shutterstock 678413485

Segítség, néz a lovam!

A lovak amúgy a jobb agyféltekéjükkel dolgozzák fel a bal szemük által látottakat. Mivel úgy tűnik a jobb agyféltekéjükben dolgozzák fel a fenyegető ingereket is, nem is olyan meglepő, hogy a kísérletek során is a bal szemükkel vették szemügyre a fenyegető, dühös emberi arcokat. Az emberekkel való kapcsolatuk során mindez megkönnyíti a lovaknak, hogy azonosítani tudják, kik azok akik durvábban bánhatnak velük egy-egy lovaglóóra vagy verseny alkalmával.

Egy korábbi tanulmány szerint a különböző hangulatoknak megfeleltethető arckifejezések szempontjából sem állnak egyébként rosszul a lovak. A CNN beszámolója szerint 17 különböző hangulatot jelző arcot azonosítottak a tudósok a lovak tanulmányozása/szekírozása során, ami néggyel több, mint amire a csimpánzok képesek, és eggyel nagyobb a kutyák repertoárjánál is.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta