#ÉLETEM

Vajon megesznek a cápák, ha menstruálsz?

2017. július 18., kedd 18:47

És hány tampon kell egy asztronautának egy hétre?

Sally Ride 100 darabot kapott a NASA-tól, amivel a minden eshetőségre felkészülő mérnökök persze kicsit túllőttek a célon. De nem csak ők azok, akik az átlagos 30-40 ml helyett szemlátomást hektoliterekben gondolkodnak, ha a menstruáló nők vérveszteségét kell felbecsülni. Valószínűleg ilyen űrtartalmakban gondolkodnak azok is, akik szerint minden cápaközelben menstruáló nő az életével játszik.

A Popular Science egy szörfös legenda, Laird Hamilton megjegyzéseinek apropóján vette terítékre a klasszikus Gyakori Kérdések alapanyag városi legendát. 

shutterstock 405591673

Hamilton szerint ugyanis a cápatámadások leggyakoribb áldozata bizony nem más, mint a menstruáló nő. A cápák szaglása persze valóban egészen elképesztő. A citromcápa például egy átlagos méretű úszómedencényi vízben is képes megérezni 10 csepp tonhalolajat, más fajoknak pedig akár 1 csepp is elegendő lehet, erre az attrakcióra ráadásul akár egy olimpiai úszómedencényi vízzel felhígított vegyületek esetében is képesek.

A vérben megtalálható aminosavak és a fehér cápák összefüggésében a Popular Science szerint azonban mindez egy egy csepp/100 liter jellegű koncentrációra igaz csak. Ami azonban sokkal fontosabb és relevánsabb e tekintetben az az, hogy a cápák többnyire csak az általuk vadászott tengeri élőlények vérére és testnedveire kíváncsiak, egyáltalán nem fut tehát össze a nyál a szájukban, ha emberi vér nyomaira lelnek a tengerben.

Chris Lowe, egy cápákkal foglalkozó kutató szerint ráadásul egy-egy megsebzett szörfös simán vérzik annyit, mint egy menstruáló nő a teljes menstruációs ciklus alatt. Ő egyébként azt mondja, volt már rá példa, hogy a mélyben, egy rakás pörölycápa között úszkálva kezdett menstruálni, a cápákat azonban akkor is teljes mértékben hidegen hagyta a dolog. Amúgy is elképesztően ritkák a cápatámadások, inkább az jellemző, hogy az emberek állnak neki a cápák ritkításának, nem pedig fordítva. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta