Vajon megesznek a cápák, ha menstruálsz?

És hány tampon kell egy asztronautának egy hétre?

Sally Ride 100 darabot kapott a NASA-tól, amivel a minden eshetőségre felkészülő mérnökök persze kicsit túllőttek a célon. De nem csak ők azok, akik az átlagos 30-40 ml helyett szemlátomást hektoliterekben gondolkodnak, ha a menstruáló nők vérveszteségét kell felbecsülni. Valószínűleg ilyen űrtartalmakban gondolkodnak azok is, akik szerint minden cápaközelben menstruáló nő az életével játszik.

A Popular Science egy szörfös legenda, Laird Hamilton megjegyzéseinek apropóján vette terítékre a klasszikus Gyakori Kérdések alapanyag városi legendát. 

shutterstock 405591673

Hamilton szerint ugyanis a cápatámadások leggyakoribb áldozata bizony nem más, mint a menstruáló nő. A cápák szaglása persze valóban egészen elképesztő. A citromcápa például egy átlagos méretű úszómedencényi vízben is képes megérezni 10 csepp tonhalolajat, más fajoknak pedig akár 1 csepp is elegendő lehet, erre az attrakcióra ráadásul akár egy olimpiai úszómedencényi vízzel felhígított vegyületek esetében is képesek.

A vérben megtalálható aminosavak és a fehér cápák összefüggésében a Popular Science szerint azonban mindez egy egy csepp/100 liter jellegű koncentrációra igaz csak. Ami azonban sokkal fontosabb és relevánsabb e tekintetben az az, hogy a cápák többnyire csak az általuk vadászott tengeri élőlények vérére és testnedveire kíváncsiak, egyáltalán nem fut tehát össze a nyál a szájukban, ha emberi vér nyomaira lelnek a tengerben.

Chris Lowe, egy cápákkal foglalkozó kutató szerint ráadásul egy-egy megsebzett szörfös simán vérzik annyit, mint egy menstruáló nő a teljes menstruációs ciklus alatt. Ő egyébként azt mondja, volt már rá példa, hogy a mélyben, egy rakás pörölycápa között úszkálva kezdett menstruálni, a cápákat azonban akkor is teljes mértékben hidegen hagyta a dolog. Amúgy is elképesztően ritkák a cápatámadások, inkább az jellemző, hogy az emberek állnak neki a cápák ritkításának, nem pedig fordítva. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra