#ÉLETEM

Sajnos úgy tűnik, nem fogunk lefogyni a műcukortól

Requiem a light kóláért: hízunk a műcukortól???

2017. július 18., kedd 14:43

Bár a kutatások általában nem képesek egyértelmű ok-okozati összefüggések felmutatására, sok esetben pedig nyilvánvaló, hogy bizonyos tényezőket egyáltalán nem vesznek figyelembe.

A híresen megbízhatatlan élelmiszerekkel kapcsolatos kutatások alapján általában elég nehéz ok-okozati összefüggésekre rámutató kijelentéseket tenni, egy ilyen kutatásokat elemző meta-analízis szerint viszont úgy tűnik, annyi legalább igaz a cukormentes édesítőszerekkel kapcsolatos fenntartásokból, hogy a fogyás szempontjából nem igazán hatékonyak. A Popular Science beszámolója alapján ugyanakkor úgy tűnik, bár a fogyást nem segítik, legalább rákot nem okoznak az édesítőszerek. 

Néhány kutatás alapján egyébként úgy tűnik, az édesítőszerekre átállt emberek testtömegindexe még nagyobb is volt a továbbra is cukron sínylődőkénél. Mindez könnyen lehet, hogy annak köszönhető, hogy az édesítőszerekhez hozzászokott szervezet egy idő után a kalóriáktól jóval kevésbé mentes cukrot is ugyanúgy kezeli, mint az édesítőszereket, felborítva így bizonyos anyagcsere folyamatokat.

shutterstock 144235945

Biztos, hogy az édesítőszer a hibás?

Igazi felüdülés jelent ugyanakkor, hogy a Popular Science ezúttal nem csak a kutatás persze most sem éppen bombabiztos megállapításait részletezte csak, de arra is felsorolt néhány példát, milyen potenciális ellentmondások torzíthattak az eredményeken.

Sokan ugyanis éppen azért választják a cukormentes édesítőszereket, mert egy már létező egészségügyi probléma miatt ezt tanácsolják nekik az orvosaik. A felmérésben résztvevő cukorbetegek esetében éppen ezért nem igazán fair az édesítőszerekre fogni a fogyás hiányát.

Ráadásul sokakra jellemző az, hogy amennyiben átállnak az édesítőszerekre, hajlamosak egy-egy sütivel vagy nagyobb kalóriatartalmú nasival megajándékozni magukat a megspórolt kalóriákért cserébe, pontosan úgy, ahogy bizonyos gyakran edző emberek is hajlamosak az elhízásra, hisz úgy érzik, edzés után megengedhetnek maguknak egy-egy méretesebb pizzát is. Elvégre megdolgoztak érte. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta