#ÉLETEM

Könnyebb lesz azonosítani azokat az asztmásokat, akikre nem hatnak a kortikoszteroidok

2017. július 17., hétfő 08:19

Egy súlyos asztmások esetében fellépő rezisztencia kialakulását vizsgáló kutatás úgy tűnik, megtalálta a módját annak, hogyan azonosítsák azokat a betegeket, akiknél nem használnak a kortikoszteroidos kezelések.

A világ népességének körülbelül 10 százalékát érintő asztmás megbetegedések tartós kezelésére használt kortikoszteroidok az esetek többségében hatékonyak ugyan a légutak krónikus gyulladásának enyhítésében, a súlyosabb esetek 5-10 százalékában azonban az ilyen készítmények is hatástalanok maradnak, sőt akár a betegek állapotának romlását is előidézhetik. Egy friss kutatás most úgy tűnik megfejtette, milyen molekuláris folyamatok vezetnek a kortikoszteroid rezisztenciához - írja a Science Daily. 

shutterstock 181674167

A Journal of Clinical Investigationben publikált tanulmány egy már korábban azonosított, nagyjából a súlyos asztmás betegek felének esetében aktív interferon, az interferon-gamma hatásmechanizmusát elemezte. A kutatások során egereken végrehajtott kísérletek azt is bizonyítani látszanak, hogy az interferon-gamma a légutak gyulladása mellett csökkent hatékonyságú tüdőfunkciót is eredményez. A friss tanulmány szerint egy az interferon-gamma által aktivált gyulladást okozó fehérje, a CXCL10 okozza a kortikoszteroidokra sem reagáló gyulladásos állapotokat.

A citokinek közé tartozó CXCL10 a súlyosabb betegek felénél a szokásosnál nagyobb mennyiségben volt jelen a tüdősejtekben a kortikoszteroidos kezelések esetében, mint az enyhébb lefolyású asztmás megbetegedésekben szenvedő, a kortikoszteroidos szereket sikeresen alkalmazó betegek esetében. A magasabb CXCL10 szintet mutató betegek esetében nehezebb is volt a tünetek kordában tartása: az ő esetükben gyakrabban rosszabbodtak az asztmás tünetek és a sürgősségi osztályt is gyakrabban kellett felkeresniük.

Hatástalanok marad

A laboratóriumi kísérletek során az is bebizonyosodott, hogy gyuladáscsökkentő és a szervezet immunválaszait elnyomó kortikoszteroidok képtelenek a CXCL10 termelést megindító interferon-gamma jelzéseinek elnyomására, sőt stabilizálják azokat. A kutatók éppen ezért azzal fognak foglalkozni a következő években, hogy megtalálják a módját az interferon-gamma és a CXCL10 okozta gyulladásos tünetek elnyomásának, és egyértelműsítsék a magas CXCL10 szint és a kortikoszteroid-rezisztencia közötti összefüggést, megkímélve így a jövőben az ilyen betegeket a szteroidok számos káros mellékhatásától.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

HATÁR Mennyiből él meg egy magyar család?

Fejenként 150 ezer? Vagy 250 ezer, esetleg 500 ezer? Olvasói vélemények alapján próbáltuk összeszedni, mennyi pénz kell a normális élethez

KETTŐS MÉRCE Szexizmus, rasszizmus, minden van a kísérleti tankönyvekben

Az iskola az életre nevel – tartja a népi bölcsesség, s ha ez így van, akkor nagy bajban vagyunk, mióta a Fidesz-KDNP kormánya lenyelte az oktatást, desszertként pedig elfogyasztotta a teljes tankönyvpiacot is.

Spanyolviasz Tényleg el kell hagyni a Földet 100 éven belül?

És ha igen, mert különben kiírtjuk magunkat, egymást, és tönkretesszük a bolygót, van rá esély, hogy a kolonizációval ne csak a haldoklásunkat hosszabbítsuk meg?
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta