#ÉLETEM

Vajon a saját gyerekeikkel kivételt tesznek a pszichopaták?

2017. július 16., vasárnap 14:43

A pszichopaták és a szélsőségesen nárcisztikus vagy manipulatív szülők gyerekeikkel ápolt kapcsolatait hasonló minták jellemzik, mint az ilyen emberek sikeresnek nem nagyon mondható párkapcsolatait.

A „Sötét Triádként” vagy „Sötét Hármasként” (Dark Triad) emlegetett személyiségjegyekkel körülírható, azaz a nárcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia jellemezte emberekkel kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, vajon a saját gyerekeikkel szemben is jellemzőek-e rájuk a manipulatív és önimádó tendenciák, vagy épp az empátia hiánya. A Business Insider e témában született cikkét is egy Gyakori Kérdések stílusú oldalon feltett kérdés ihlette. 

A három kategória valamelyikébe tartozók száma egyes becslések szerint a társadalom csupán 1 százalékát, mások szerint ugyanakkor akár a 10 százalékát is érinthetik. Az ilyen emberek gyakran teljesen közömbösek mások érzéseivel kapcsolatban, a kapcsolataikat éppen ezért a másikkal szembeni agresszív, erőszakos, és kontrolláló fellépés jellemzi. A párkapcsolataikra különösen igaz mindez: az ilyen személyiségű emberek gyakran viselkednek manipulatív módon a partnerükkel szemben, kihasználják, majd sok esetben meglepő hirtelenséggel egyszerűen félredobják őket.

shutterstock 280359185

A gyerekek esetében sem változik a helyzet

Perpetua Neo, egy sötét személyiségekre szakosodott pszichológus szerint mindez ugyanúgy igaz az ilyen jellemvonásokkal rendelkezők gyerekeikkel való viszonyára is. „A nárcisztikus emberek, a pszichopaták és a szociopaták nem képesek arra, hogy empatikusan viselkedjenek, éppen ezért arra sem, hogy valóban képesek legyenek szeretni valakit” – mondja Neo. A gyerekek esetében ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy bátorítanák és ösztönösen védenék és segítenék őket a szülők, sokszor csupán egy eszköz vagy tulajdon szerepét töltik be. Neo elmondása szerint bizonyos esetekben ki is mondják mindezt a gyermekük magánéletébe gyakran beavatkozó szülők: „Csak azért létezel, hogy mostantól egészen a halálodig velem foglalkozz.”

Ahogy a gyerekek felnőnek és mind fizikálisan, mind érzelmi szempontból megerősödnek, egyre nehezebb fenntartani ezt a fajta szélsőséges alérendeltséget, a szülők éppen ezért mindent megtesznek azért, hogy a gyerekük egyedülálló és bizonytalan maradjon, a gyerekek ezért sokszor maradandó önértékelési problémákkal küzdenek.

Annak ellenére, hogy a Sötét Hármas valamelyikéhez tartozó szülők ennek érdekében gyakran nevezik inkompetensnek vagy csak egyszerűen kövérnek a gyerekeiket, amennyiben azok mégis sikeresek lesznek valamiben, sosem haboznak a saját sikerükként elkönyvelni az eredményeiket: mindig minden a szülőkről szól tehát az ilyen kapcsolatokban.

A tökéletes, a bűnbak és a láthatatlan

Amennyiben több gyereke is lesz egy ennyire nárcisztikus és gátlástalan személyiséggel rendelkező embernek, gyakran ugyanazok a tipikus sémák ismétlődnek: az egyik gyermek a család kicsi kincse lesz, aki egyszerűen nem képes hibázni, míg a második gyermek gyakran a bűnbak szerepével kell, hogy megelégedjen. Ha harmadik gyerek is születik, rajta általában átnéznek, mintha levegő volna, és gyakran teljesen ignorálják – mondja Neo.

A szörny szörnyet szül?

A témával szintén sokat foglalkozó pszichológus, Michelle Piper szerint szerencsére csak az esetek kis részében öröklődik tovább ez a fajta kapcsolatrendszer, és bár vannak olyanok, akik később a saját partnereiken verik el a port, mintegy passzív-agresszív, valójában a szülők ellen irányuló válaszreakcióként, a többségre inkább a másik véglet a jellemző. Ebben az esetben épp, hogy a túlzott engedékenység lesz a domináns magatartás forma: a gyerekek az új kapcsolataikban is gyakran félreteszik a saját igényeiket, és a másik szükségleteinek kielégítésére koncentrálnak, gyakran könnyű prédájává válva az őket kihasználó szülőkhöz hasonlóan nárcisztikus, hasonlóan manipulatív embereknek. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

HATÁR Mennyiből él meg egy magyar család?

Fejenként 150 ezer? Vagy 250 ezer, esetleg 500 ezer? Olvasói vélemények alapján próbáltuk összeszedni, mennyi pénz kell a normális élethez

KETTŐS MÉRCE Szexizmus, rasszizmus, minden van a kísérleti tankönyvekben

Az iskola az életre nevel – tartja a népi bölcsesség, s ha ez így van, akkor nagy bajban vagyunk, mióta a Fidesz-KDNP kormánya lenyelte az oktatást, desszertként pedig elfogyasztotta a teljes tankönyvpiacot is.

Spanyolviasz Tényleg el kell hagyni a Földet 100 éven belül?

És ha igen, mert különben kiírtjuk magunkat, egymást, és tönkretesszük a bolygót, van rá esély, hogy a kolonizációval ne csak a haldoklásunkat hosszabbítsuk meg?
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta