Nem mi vagyunk a leglustább nép!

A Stanford Egyetemhez köthető tanulmány szerzői az okostelefonok lépésszámlálói nyújtotta lehetőségeket kihasználva elemezték ki, hol mennyit sétálnak az emberek egy nap, és mindez milyen összefüggésben van az adott országban élő elhízott emberek számával.

A BBC-n részletezett globális felmérés alapján úgy tűnik, a magyarok és a többi európai nemzet lépéselőnyben van ugyan Dél-Amerika országaihoz, vagy épp az indonézekhez képest, az átlag lépésszám ugyanakkor nem igazán képes megjósolni, melyik országban mekkora probléma az elhízottság. 

Izgága hongkongiak

A kutatók egyébként egy a napi aktivitásunkat szemmel tartó alkalmazás segítségével tettek szert az eddigi hasonló kutatások alapját képező adatbázisok méreténél nagyságrendileg nagyobb, 68 millió napnyi adathalmazra. A 700.000 ember adatai alapján létrehozott adatbázis szerint a Föld egy átlagos lakója 4961 lépést tesz meg egy nap. A legaktívabbak Hongkongban voltak az emberek, ők 6880 lépést tesznek meg egy nap, majdnem kétszer annyit, mint a lista végén kullogó Indonézia renyhe állampolgárai.

Az egy-egy országot érintő elhízás mértékére vonatkozólag ugyanakkor nem lehet messzemenő következtetéseket levonni csupán az átlag lépésszám alapján, az ugyanis a legaktívabbak és a leglustábbak közötti különbségek alapján határozható meg a tanulmány szerint. Minél nagyobb ez a különbség, annál komolyabb problémát jelent egy adott országban az elhízás. A svédek esetében például meglehetősen kicsi volt a legaktívabbak és a leglustábbak életstílusa közötti különbség, és így az elhízottság is. A nagyjából azonos átlag lépésszámot produkáló Egyesült Államok és Mexikó esetében viszont egyértelmű a különbség: az Egyesült Államokban a napi aktivitás terén megmutatkozó nagyobb egyenlőtlenség az elhízottság szempontjából is rosszabb eredményeket szült.

shutterstock 521268790
Shutterstock

A nők sokhelyütt kevesebbet mozognak

Az egyenlőtlenségek egyébként sok esetben a nemek közti teljesítménykülönbségeknek köszönhetők. Japánban például, ahol nagyjából ugyanakkora aktivitás jellemzi a nők és a férfiak mindennapjait, az elhízás sem jelent problémát, ugyanakkor az Egyesült Államokban és Szaúd-Arábiában, ahol a nők kevesebbet mozognak, az elhízás is több embert érint.

A kutatók szerint mindez nagyban segítheti az egyre nagyobb problémát jelentő elhízás elleni hatékonyabb fellépést. Feltérképezhetővé vált például az adatok segítségével az, melyik amerikai városok kialakítása kedvez inkább a gyalogos közlekedésnek: Houstonban és Memphisben például jóval többet kell autóznia a embereknek, hogy eljussanak A-ból B-be, mint a jóval gyalogosbarátabb New Yorkban vagy San Franciscóban. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek