#ÉLETEM

Aki ambivertált, álljon fel!

2017. július 12., szerda 08:13

Jó pár olyan személyiségjegy és viselkedési forma létezik, ami arra utal, hogy a tulajdonosaik valahol az introvertált és az extrovertált között félúton helyezkednek el a képzeletbeli skálán, elutasítva a bináris rendszer némileg torzító címkéit.

Sokan vannak, akiket viszonylag könnyű az introvertáltak vagy az extrovertáltak közé besorolnia a besorolás/beskatulyázás szerelmeseinek, de akadnak jópáran, akiknek a személyisége nem írható le egyik véglettel sem, és sokkal inkább kontextusfüggő, hogy melyik személyiségtípusnak feleltethető meg épp a viselkedésük. A Psych2Go összegyűjtött néhány jelet, melyek alapján könnyen meghatározható, kik azok, aki valahol a két alaptípus között félúton helyezkednek el a skálán. 

Ezek szerint ambivertált vagy, ha:

1. Szeretsz ismerkedni, de főleg abban az esetben, ha jelen vannak olyanok is, akiket már ismersz. Ilyen szituáció például, ha egy új osztálytárs vagy munkatárs jelenik meg a színen, vagy egy közös barát az, aki magával hoz MÉG EGY EMBERT!

2. Alapvetően a csendesebbek közé tartozol a társaságban, de szívesen becsatlakozol a beszélgetésbe, ha egy-egy téged is érdeklő téma van terítéken, vagy valaki megszólít.

3. Szívesen vagy együtt a barátaiddal, de egy idő után azért fárasztani kezd a társasági élet, ha nem is olyan gyorsan és nem is olyan mértékben, mint egy tipikus introvertált esetében.

4. Bár nehezedre esik, ha rámenősnek és magabiztosnak kell lenned egy-egy szituációban, azért képes vagy rá, hogy hallasd a hangod, még akkor is, ha elsőre ijesztőnek tűnik a dolog.

5. Egy bizonyos ideig élvezed ugyan a reflektorfényt, de mindez gyakran csupán tiszavirág-életű fellángolás, és hamarosan azon kapod magad, hogy inkább hazamennél már, és ebben az esetben

6. gyakran inkább a háttérbehúzódó megfigyelő szerepét veszed át.

7. Ha egy-egy exrovertált és introvertált személyiségjegyekkel foglalkozó cikk/teszt olvasása közben egyszer az egyik, egyszer a másik oldallal azonosulsz.

8. Időnként szükséged van néhány nap magányra, de a túl sok remeteként, a társadalomból való kivonulással töltött idő után rendre azon kapod magad, hogy hiányozni kezdenek a társas élmények.

9. Egy kisebb társaságban gyakran a többiek viselkedését kiegyensúlyozó viselkedés jellemez, azaz amennyiben egy csendesebb partnerrel találod magad szemben, hajlamos vagy arra, hogy többet beszélj, de egy hangosabb partner mellett inkább a hallgatóság szerepét veszed fel.

10. Ha nem is tartozol a leginkább extrovertáltak közé egy adott helyzetben és nem is veszel részt minden egyes programban, azért észreveszed azokat a finom célzásokat és jeleket, amiket sok introvertált nem igazán képes dekódolni.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta