Aki ambivertált, álljon fel!

Jó pár olyan személyiségjegy és viselkedési forma létezik, ami arra utal, hogy a tulajdonosaik valahol az introvertált és az extrovertált között félúton helyezkednek el a képzeletbeli skálán, elutasítva a bináris rendszer némileg torzító címkéit.

Sokan vannak, akiket viszonylag könnyű az introvertáltak vagy az extrovertáltak közé besorolnia a besorolás/beskatulyázás szerelmeseinek, de akadnak jópáran, akiknek a személyisége nem írható le egyik véglettel sem, és sokkal inkább kontextusfüggő, hogy melyik személyiségtípusnak feleltethető meg épp a viselkedésük. A Psych2Go összegyűjtött néhány jelet, melyek alapján könnyen meghatározható, kik azok, aki valahol a két alaptípus között félúton helyezkednek el a skálán. 

Ezek szerint ambivertált vagy, ha:

1. Szeretsz ismerkedni, de főleg abban az esetben, ha jelen vannak olyanok is, akiket már ismersz. Ilyen szituáció például, ha egy új osztálytárs vagy munkatárs jelenik meg a színen, vagy egy közös barát az, aki magával hoz MÉG EGY EMBERT!

2. Alapvetően a csendesebbek közé tartozol a társaságban, de szívesen becsatlakozol a beszélgetésbe, ha egy-egy téged is érdeklő téma van terítéken, vagy valaki megszólít.

3. Szívesen vagy együtt a barátaiddal, de egy idő után azért fárasztani kezd a társasági élet, ha nem is olyan gyorsan és nem is olyan mértékben, mint egy tipikus introvertált esetében.

4. Bár nehezedre esik, ha rámenősnek és magabiztosnak kell lenned egy-egy szituációban, azért képes vagy rá, hogy hallasd a hangod, még akkor is, ha elsőre ijesztőnek tűnik a dolog.

5. Egy bizonyos ideig élvezed ugyan a reflektorfényt, de mindez gyakran csupán tiszavirág-életű fellángolás, és hamarosan azon kapod magad, hogy inkább hazamennél már, és ebben az esetben

6. gyakran inkább a háttérbehúzódó megfigyelő szerepét veszed át.

7. Ha egy-egy exrovertált és introvertált személyiségjegyekkel foglalkozó cikk/teszt olvasása közben egyszer az egyik, egyszer a másik oldallal azonosulsz.

8. Időnként szükséged van néhány nap magányra, de a túl sok remeteként, a társadalomból való kivonulással töltött idő után rendre azon kapod magad, hogy hiányozni kezdenek a társas élmények.

9. Egy kisebb társaságban gyakran a többiek viselkedését kiegyensúlyozó viselkedés jellemez, azaz amennyiben egy csendesebb partnerrel találod magad szemben, hajlamos vagy arra, hogy többet beszélj, de egy hangosabb partner mellett inkább a hallgatóság szerepét veszed fel.

10. Ha nem is tartozol a leginkább extrovertáltak közé egy adott helyzetben és nem is veszel részt minden egyes programban, azért észreveszed azokat a finom célzásokat és jeleket, amiket sok introvertált nem igazán képes dekódolni.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek