#ÉLETEM

Az övsömör jócskán megemeli a szívroham és a sztrók kockázatát is

2017. július 10., hétfő 07:59

Egy nagyjából 46.000 ember adatait elemző tanulmány szerint mindenképp fontos tudatni az övsömörben szenvedőkkel, hogy veszélyeztetettek.

Az övsömör (herpes zoster) a bárányhimlőt is okozó, de sok esetben csak évtizedek után aktiválódó herpeszvírus okozta, hólyagos kiütésekkel együttjáró betegség. Az idegdúcokban megbúvó vírus okozta megbetegedés igazi népbetegség, a Science Daily szerint az Egyesült Államokban például minden harmadik embert érint valamikor az élete során. Az szív- és érrendszeri betegségek az övsömörrel összefüggésbe hozható megnövekedett kockázatára egy nemrég megjelent tanulmányban hívták fel a figyelmet dél-koreai kutatók. 

shutterstock 332292629

Az övsömör jelentkezése utáni első év a legrizikósabb

A kutatók a 2003-2013-ig terjedő időszak betegadatait tanulmányozták, és nagyjából 23.000 övsömörrel diagnosztizált páciens, és ugyanennyi övsömörmentes koreai adatait hasonlították össze. Az övsömör leggyakrabban a 60 felettieket fenyegeti, így nem meglepő, hogy a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából amúgy is veszélyeztetett réteg, az idősebb, sok esetben magas vérnyomással élő, vagy cukorbeteg koreaiak viszonylag nagy számban képviseltették magukat a 23.000-es mintában. Némileg meglepő ugyanakkor, és tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ezek között az emberek között kevesebb volt a dohányos, kisebb volt az alkoholfogyasztás mértéke, mozogni pedig többet mozogtak.

Mindenesetre az övsömörrel rendelkezők esetében 35%-kal nagyobb volt a későbbi szívrohamok esélye, míg a sztrók valószínűsége 59%-kal emelkedett meg. Ez utóbbi esetében egyébként a fiatalabb, 40 éven aluli korosztály volt a legveszélyeztetettebb. Mindkét esetben az övsömör megjelenése utáni első év volt a legkockázatosabb az infarktusok szempontjából.

A tanulmány egyébként csupán az övsömör és a szívrohamok együttes előfordulásának valószínűségére talált bizonyítékot, azt, hogy mi okozza mindezt, egyelőre nem tudják a kutatók. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 6 ruhadarab, ami tiltólistás az irodában

Minden munkahelynek más dress code-ja van, és általában rugalmasak a határok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit felvehetünk. Legalábbis akkor nem, ha szeretnénk karriert építeni.

SZEMPONT 10 dolog, amiért óvatosan a népmesékkel

Elérkezett az ideje kimondani, hogy a népmesék már nem alkalmasak, vagy önmagukban nem alkalmasak arra, hogy pozitív, adaptív világképet közvetítsenek.

ESKÜVŐ Így néz ki egy 1,7 MILLIÁRD forintos esküvő

Egymillió fehér virág, többméter magas esküvői torta, a márványpadlóba arannyal gravírozott monogram.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta