#ÉLETEM

Az övsömör jócskán megemeli a szívroham és a sztrók kockázatát is

2017. július 10., hétfő 07:59

Egy nagyjából 46.000 ember adatait elemző tanulmány szerint mindenképp fontos tudatni az övsömörben szenvedőkkel, hogy veszélyeztetettek.

Az övsömör (herpes zoster) a bárányhimlőt is okozó, de sok esetben csak évtizedek után aktiválódó herpeszvírus okozta, hólyagos kiütésekkel együttjáró betegség. Az idegdúcokban megbúvó vírus okozta megbetegedés igazi népbetegség, a Science Daily szerint az Egyesült Államokban például minden harmadik embert érint valamikor az élete során. Az szív- és érrendszeri betegségek az övsömörrel összefüggésbe hozható megnövekedett kockázatára egy nemrég megjelent tanulmányban hívták fel a figyelmet dél-koreai kutatók. 

shutterstock 332292629

Az övsömör jelentkezése utáni első év a legrizikósabb

A kutatók a 2003-2013-ig terjedő időszak betegadatait tanulmányozták, és nagyjából 23.000 övsömörrel diagnosztizált páciens, és ugyanennyi övsömörmentes koreai adatait hasonlították össze. Az övsömör leggyakrabban a 60 felettieket fenyegeti, így nem meglepő, hogy a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából amúgy is veszélyeztetett réteg, az idősebb, sok esetben magas vérnyomással élő, vagy cukorbeteg koreaiak viszonylag nagy számban képviseltették magukat a 23.000-es mintában. Némileg meglepő ugyanakkor, és tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ezek között az emberek között kevesebb volt a dohányos, kisebb volt az alkoholfogyasztás mértéke, mozogni pedig többet mozogtak.

Mindenesetre az övsömörrel rendelkezők esetében 35%-kal nagyobb volt a későbbi szívrohamok esélye, míg a sztrók valószínűsége 59%-kal emelkedett meg. Ez utóbbi esetében egyébként a fiatalabb, 40 éven aluli korosztály volt a legveszélyeztetettebb. Mindkét esetben az övsömör megjelenése utáni első év volt a legkockázatosabb az infarktusok szempontjából.

A tanulmány egyébként csupán az övsömör és a szívrohamok együttes előfordulásának valószínűségére talált bizonyítékot, azt, hogy mi okozza mindezt, egyelőre nem tudják a kutatók. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta