#ÉLETEM

Nem leszel hülyébb, ha menstruálsz

2017. július 9., vasárnap 14:11 |

Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, a menstruációval együttjáró hormonális változások nem befolyásolják a nők kognitív képességeit.

A férfiak kezéből egy nemrég megjelent kutatás vette ki az aduászt, a tanulmány eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a „Kussolj, megjött, hülye vagy!” modellre épülő érvelési technikák sajnos nem nyugszanak bombabiztos tudományos alapokon. Frontiers in Behavioral Neuroscience-ben megjelent kutatás 68 nő részvételével, két menstruációs ciklus során vizsgálta meg, vannak-e valamilyen hatással a nők agyi teljesítményére az ilyenkor bekövetkező hormonális változások. 

Két dologra is tudnak figyelni!!!

A kutatók az ösztrogén-, a progeszteron-, és a tesztoszteronszint változásait vizsgálták meg a ciklus során, és arra jutottak, hogy az ilyenkor megfigyelhető hormonális változások nincsenek negatív hatással a nők rövidtávú emlékezetének működésére, a kognitív torzításokat sem befolyásolják, és azt sem akadályozzák, hogy a menstruáló nők egyszerre két dologra is oda tudjanak figyelni. A kutatást vezető ideggyógyász, Prof. Brigitte Leeners szerint ez egyébként a saját női páciensei által tolmácsolt aggályoknak is ellentmondani látszik, sok nő is azt gondolja ugyanis, hogy a menstruációs ciklusuk hatással van az agyuk működésére.

A csapat egyébként a Hannoveri Orvosi Egyetemen és a Zürichi Egyetemi Kórházban folytatta le a kutatást, amelynek során a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban is végeztek egy részletes, kognitív folyamatokat tesztelő vizsgálatot. Az első körben úgy tűnt, hogy a figyelemmel és a kognitív torzításokkal kapcsolatban (amilyen például a túláltalánosítás, a felnagyítás vagy túlbecsülés) megfigyelhetőek változások, a következő menstruációs ciklus idején megismételt vizsgálatok azonban már nem mutatták ki ezeket a problémákat.

Nem lettél hülyébb

Leeners szerint kijelenthető tehát, hogy a menstruáció alatt végbemenő hormonális változások nincsnek hatással a nők intellektuális teljesítőképességére. További kutatásokat javasoltak ugyanakkor annak a feltérképezésére, hogyan befolyásolja a menstruációs ciklus a különböző hormonális rendellenességekkel küzdő nők kognitív funkcióit. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta