#ÉLETEM

Nem leszel hülyébb, ha menstruálsz

2017. július 9., vasárnap 14:11 |

Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, a menstruációval együttjáró hormonális változások nem befolyásolják a nők kognitív képességeit.

A férfiak kezéből egy nemrég megjelent kutatás vette ki az aduászt, a tanulmány eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a „Kussolj, megjött, hülye vagy!” modellre épülő érvelési technikák sajnos nem nyugszanak bombabiztos tudományos alapokon. Frontiers in Behavioral Neuroscience-ben megjelent kutatás 68 nő részvételével, két menstruációs ciklus során vizsgálta meg, vannak-e valamilyen hatással a nők agyi teljesítményére az ilyenkor bekövetkező hormonális változások. 

Két dologra is tudnak figyelni!!!

A kutatók az ösztrogén-, a progeszteron-, és a tesztoszteronszint változásait vizsgálták meg a ciklus során, és arra jutottak, hogy az ilyenkor megfigyelhető hormonális változások nincsenek negatív hatással a nők rövidtávú emlékezetének működésére, a kognitív torzításokat sem befolyásolják, és azt sem akadályozzák, hogy a menstruáló nők egyszerre két dologra is oda tudjanak figyelni. A kutatást vezető ideggyógyász, Prof. Brigitte Leeners szerint ez egyébként a saját női páciensei által tolmácsolt aggályoknak is ellentmondani látszik, sok nő is azt gondolja ugyanis, hogy a menstruációs ciklusuk hatással van az agyuk működésére.

A csapat egyébként a Hannoveri Orvosi Egyetemen és a Zürichi Egyetemi Kórházban folytatta le a kutatást, amelynek során a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban is végeztek egy részletes, kognitív folyamatokat tesztelő vizsgálatot. Az első körben úgy tűnt, hogy a figyelemmel és a kognitív torzításokkal kapcsolatban (amilyen például a túláltalánosítás, a felnagyítás vagy túlbecsülés) megfigyelhetőek változások, a következő menstruációs ciklus idején megismételt vizsgálatok azonban már nem mutatták ki ezeket a problémákat.

Nem lettél hülyébb

Leeners szerint kijelenthető tehát, hogy a menstruáció alatt végbemenő hormonális változások nincsnek hatással a nők intellektuális teljesítőképességére. További kutatásokat javasoltak ugyanakkor annak a feltérképezésére, hogyan befolyásolja a menstruációs ciklus a különböző hormonális rendellenességekkel küzdő nők kognitív funkcióit. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 6 ruhadarab, ami tiltólistás az irodában

Minden munkahelynek más dress code-ja van, és általában rugalmasak a határok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit felvehetünk. Legalábbis akkor nem, ha szeretnénk karriert építeni.

SZEMPONT 10 dolog, amiért óvatosan a népmesékkel

Elérkezett az ideje kimondani, hogy a népmesék már nem alkalmasak, vagy önmagukban nem alkalmasak arra, hogy pozitív, adaptív világképet közvetítsenek.

ESKÜVŐ Így néz ki egy 1,7 MILLIÁRD forintos esküvő

Egymillió fehér virág, többméter magas esküvői torta, a márványpadlóba arannyal gravírozott monogram.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta