#ÉLETEM

Nyakunkon az antibiotikumoknak ellenálló szuper-tripper

2017. július 7., péntek 15:55

A WHO három olyan betegről is beszámolt, akiknek az esetében minden ismert antibiotikum csődöt mondott.

Szívós jószág

A mindenféle kezelésnek ellenálló gonorrhoea, vagy népiesebb nevén kankó vagy tripper fertőzések esetében az utolsó védelmi vonalat jelentő antibiotikumfélék is hatástalannak bizonyultak a kórokozó ellen. A WHO szerint mindez azt jelenti, hogy már csak idő kérdése, hogy a szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés esetében régebben csak végső esetben alkalmazott antibiotikumok is végleg kudarcot valljanak – írja a Guardian.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértője, Teodora Wi elmondása szerint a gonorrhoea eddig is problémás betegségnek számított, mivel a betegség kialakulásáért felelős baktérium minden egyes új antibiotikummal szemben viszonylag gyorsan képes volt rezisztenssé válni. A mostani, Spanyolországban, Franciaországban, és Japánban dokumentálásra kerül esetek ráadásul könnyen lehet, hogy csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel a fertőzések diagnosztikája és bejelentése pont a legnagyobb mértékben érintett országokban a legmegbízhatatlanabb.

shutterstock 252989053

78 millió embert érint évente

A nemi betegség egyébként évente nem kevesebb, mint 78 millió embert érint, ráadásul a nők esetében sok esetben tünetmentes marad. A férfiak esetében jóval szembetűnőbb, a húgycsőnyílásból ürülő gennyes váladékkal járó fertőzés méhnyakgyulladáshoz, petevezetékgyulladáshoz, vagy ízületi gyulladásokhoz vezethet, de ez a meddőség leggyakoribb oka is, és a HIV fertőzések kockázatát is növeli. 2009 és 2014 között egyébként még csak az általában elsőként alkalmazott ciprofloxacinnal szemben volt rezisztens a baktérium, és csak elvétve fordult elő, hogy a második vagy harmadik védővonalat jelentő antibiotikumok is hatástalannak bizonyultak.

Úgy tűnik gyorsabb a gyógyszerészeknél

Manica Balasegaram, egy antibiotikum kutatással és fejlesztéssel foglalkozó szervezet elnöke szerint azért különösen súlyos a jelenlegi helyzet, mert mindössze három potenciálisan hatékony új gyógyszer áll jelenleg fejlesztés alatt, ráadásul nincsen rá garancia, hogy ezek a készítmények valóban hatékonynak bizonyulnak-e majd. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 6 ruhadarab, ami tiltólistás az irodában

Minden munkahelynek más dress code-ja van, és általában rugalmasak a határok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit felvehetünk. Legalábbis akkor nem, ha szeretnénk karriert építeni.

SZEMPONT 10 dolog, amiért óvatosan a népmesékkel

Elérkezett az ideje kimondani, hogy a népmesék már nem alkalmasak, vagy önmagukban nem alkalmasak arra, hogy pozitív, adaptív világképet közvetítsenek.

ESKÜVŐ Így néz ki egy 1,7 MILLIÁRD forintos esküvő

Egymillió fehér virág, többméter magas esküvői torta, a márványpadlóba arannyal gravírozott monogram.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta