#ÉLETEM

Nyakunkon az antibiotikumoknak ellenálló szuper-tripper

2017. július 7., péntek 15:55

A WHO három olyan betegről is beszámolt, akiknek az esetében minden ismert antibiotikum csődöt mondott.

Szívós jószág

A mindenféle kezelésnek ellenálló gonorrhoea, vagy népiesebb nevén kankó vagy tripper fertőzések esetében az utolsó védelmi vonalat jelentő antibiotikumfélék is hatástalannak bizonyultak a kórokozó ellen. A WHO szerint mindez azt jelenti, hogy már csak idő kérdése, hogy a szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés esetében régebben csak végső esetben alkalmazott antibiotikumok is végleg kudarcot valljanak – írja a Guardian.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértője, Teodora Wi elmondása szerint a gonorrhoea eddig is problémás betegségnek számított, mivel a betegség kialakulásáért felelős baktérium minden egyes új antibiotikummal szemben viszonylag gyorsan képes volt rezisztenssé válni. A mostani, Spanyolországban, Franciaországban, és Japánban dokumentálásra kerül esetek ráadásul könnyen lehet, hogy csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel a fertőzések diagnosztikája és bejelentése pont a legnagyobb mértékben érintett országokban a legmegbízhatatlanabb.

shutterstock 252989053

78 millió embert érint évente

A nemi betegség egyébként évente nem kevesebb, mint 78 millió embert érint, ráadásul a nők esetében sok esetben tünetmentes marad. A férfiak esetében jóval szembetűnőbb, a húgycsőnyílásból ürülő gennyes váladékkal járó fertőzés méhnyakgyulladáshoz, petevezetékgyulladáshoz, vagy ízületi gyulladásokhoz vezethet, de ez a meddőség leggyakoribb oka is, és a HIV fertőzések kockázatát is növeli. 2009 és 2014 között egyébként még csak az általában elsőként alkalmazott ciprofloxacinnal szemben volt rezisztens a baktérium, és csak elvétve fordult elő, hogy a második vagy harmadik védővonalat jelentő antibiotikumok is hatástalannak bizonyultak.

Úgy tűnik gyorsabb a gyógyszerészeknél

Manica Balasegaram, egy antibiotikum kutatással és fejlesztéssel foglalkozó szervezet elnöke szerint azért különösen súlyos a jelenlegi helyzet, mert mindössze három potenciálisan hatékony új gyógyszer áll jelenleg fejlesztés alatt, ráadásul nincsen rá garancia, hogy ezek a készítmények valóban hatékonynak bizonyulnak-e majd. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta