Most te is kiállhatsz az utcai beszólogatások ellen!

Mindennapos jelenség, hogy a nőknek szexuális tartalmú, alpári vagy egyenesen obszcén beszólásokat kell elviselniük a férfiaktól. Hogy ez mennyire nincs rendjén, és hogy a kéretlen beszólások milyen szinten tudnak traumatizálni, arra most egy akció hívja fel a figyelmet. És most te is elmondhatod a tapasztalataidat. Mert valószínűleg vannak.

Rendszeresen foglalkozunk mi is a témával, írtunk már személyes tapasztalatokról és a zaklató beszólások pszichológiai hátteréről is. Most a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook közösség egy akciót indított, melynek keretében a zaklató mondatokat színészek közreműködésével felveszik, a hanganyagból pedig videoklipet készítenek, amelyben bárki szerepelhet, aki az ebből az alkalomból szerveződő felvonuláson részt vesz.

Az akció korántsem alaptalan, ugyanis a kéretlen, sokszor agresszív, olykor egyenesen fenyegető vagy fenyegetésbe forduló szexuális ajánlatok magyar nők millióinak keserítik meg az életét. Mindennapos szinten.

Ami a beszólónak csak vicc, poén, "bók", addig a nőknek - akik sokszor egészen fiatal, szinte gyereklányok - megalázó tapasztalás, ami mélyen megragad az emlékezetükben.

A legtöbben mély félelemről, pánikról, megalázottságról és tehetetlenségről számolnak be az ilyen esetek kapcsán. Jogosan tartanak a fizikai agressziótól is, hiszen köztudott, hogy a "catcalling" (jellemzően nőkre tett, szexuális tartalmú utcai beszólás, megjegyjés) nem is ritkán akár a fizikai atrocitásokig is elfajulhat.

Arról nem beszélve, hogy az ilyen esetek kapcsán gyakori az áldozathibáztatás, és hogy a fül- és szemtanúk közül csak ritkán lépnek közbe. Rendszerint úgy tesznek, mintha nem hallottak, vagy láttak volna semmit.

Azt, hogy ezeknek a tapasztalatoknak milyen hosszú távú hatása lehet, jól mutatja, hogy jócskán hetven fölötti olvasók is megírták, hogy még ma is összerándul a gyomruk, ha eszükbe jut, hogy fiatal éveikben mit kellett elviselniük, milyen megjegyzéseket kaptak az utcán.

Az akció üzenete és célja az, hogy akár az egyszeri, utcai szexuális zaklatás is legyen büntetőjogi kategória, hogy a jelenséget a törvény éppúgy szankcionálja, mint ahogyan társadalomnak kéne. 

Ha van neked is saját történeted, ne hallgasd el, és csatlakozz a felhíváshoz itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek