A kókuszolaj a legegészségtelenebb választás

A kókuszolaj öl, butít, világháborúkat indít el, etnikai tisztogatást végez... azaz egészségtelen. Az Amerikai Szív Társaság szerint gyakorlatilag bármilyen más zsiradékkal jobban járunk, ha főzésről van szó.

Vagyis tele van a koleszterinszintet és ennek megfelelően a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is megemelő telített zsírsavakban. „A testedre rákenheted, bele viszont ne tedd” – mondja egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerzője. A Huffingtonpost szerint mindez azért jelent a szokásosnál nagyobb veszélyt, mert a kókuszolajról az amerikaiak 72%-a azt gondolja, hogy kifejezetten egészséges alapanyag. 

Inkább a sertészsír

Hiába található meg a kókuszolaj a bioboltok polcain is, a valóság az, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, mint a vaj (63%) vagy a sertésszsír (39%). A kókuszpálma magjának beléből kinyert növényi olaj zsírtartalmának egészen konkrétan a 82%-a telített zsírsav, ami bizony nagyságrendileg rosszabb, mint az olívaolaj 14, vagy a canola olaj 7%-a. Az AHA, az Amerikai Szív Társaság azt mondja, hogy 7 különböző kutatás eredményeit is megvizsgálták, és arra a viszonylag egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a kókuszolaj egyértelműen növeli az LDL, azaz a „rossz” koleszterinszintet, egyáltalán nem ajánlott tehát a fogyasztása. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra