#ÉLETEM

A kókuszolaj a legegészségtelenebb választás

2017. június 23., péntek 07:58

A kókuszolaj öl, butít, világháborúkat indít el, etnikai tisztogatást végez... azaz egészségtelen. Az Amerikai Szív Társaság szerint gyakorlatilag bármilyen más zsiradékkal jobban járunk, ha főzésről van szó.

Vagyis tele van a koleszterinszintet és ennek megfelelően a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is megemelő telített zsírsavakban. „A testedre rákenheted, bele viszont ne tedd” – mondja egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerzője. A Huffingtonpost szerint mindez azért jelent a szokásosnál nagyobb veszélyt, mert a kókuszolajról az amerikaiak 72%-a azt gondolja, hogy kifejezetten egészséges alapanyag. 

Inkább a sertészsír

Hiába található meg a kókuszolaj a bioboltok polcain is, a valóság az, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, mint a vaj (63%) vagy a sertésszsír (39%). A kókuszpálma magjának beléből kinyert növényi olaj zsírtartalmának egészen konkrétan a 82%-a telített zsírsav, ami bizony nagyságrendileg rosszabb, mint az olívaolaj 14, vagy a canola olaj 7%-a. Az AHA, az Amerikai Szív Társaság azt mondja, hogy 7 különböző kutatás eredményeit is megvizsgálták, és arra a viszonylag egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a kókuszolaj egyértelműen növeli az LDL, azaz a „rossz” koleszterinszintet, egyáltalán nem ajánlott tehát a fogyasztása. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta