#ÉLETEM

A kókuszolaj a legegészségtelenebb választás

2017. június 23., péntek 07:58

A kókuszolaj öl, butít, világháborúkat indít el, etnikai tisztogatást végez... azaz egészségtelen. Az Amerikai Szív Társaság szerint gyakorlatilag bármilyen más zsiradékkal jobban járunk, ha főzésről van szó.

Vagyis tele van a koleszterinszintet és ennek megfelelően a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is megemelő telített zsírsavakban. „A testedre rákenheted, bele viszont ne tedd” – mondja egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerzője. A Huffingtonpost szerint mindez azért jelent a szokásosnál nagyobb veszélyt, mert a kókuszolajról az amerikaiak 72%-a azt gondolja, hogy kifejezetten egészséges alapanyag. 

Inkább a sertészsír

Hiába található meg a kókuszolaj a bioboltok polcain is, a valóság az, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, mint a vaj (63%) vagy a sertésszsír (39%). A kókuszpálma magjának beléből kinyert növényi olaj zsírtartalmának egészen konkrétan a 82%-a telített zsírsav, ami bizony nagyságrendileg rosszabb, mint az olívaolaj 14, vagy a canola olaj 7%-a. Az AHA, az Amerikai Szív Társaság azt mondja, hogy 7 különböző kutatás eredményeit is megvizsgálták, és arra a viszonylag egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a kókuszolaj egyértelműen növeli az LDL, azaz a „rossz” koleszterinszintet, egyáltalán nem ajánlott tehát a fogyasztása. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 13 dolog, amire jó még a hullámcsat

Nem is gondolnád, mennyi mindenre jó még ez a kis hullámos fémdarab. Tuti tippet hullámcsatra, a frizuránkon túl.

HATÁTÁTKELŐ Milyennek látom Amerikát egy év után?

Panni egy év után reflektál saját első benyomásaira, így kiderül, tényleg mindenki barátságos, de a barátot itt nagyon nehezen adják, a környezettudatosság nem erősségük, viszont a stressz sokkal kevesebb.

FILMVILÁG 2017 legpocsékabb filmjei - eddig

Melyek voltak 2017 első felének legjobb filmjei? Összeültünk hárman, és megbeszéltük. Voltak átfedések a listáinkban, de nem annyi, amennyire számítottunk, sőt néhány filmmel kapcsolatban véresen komoly vita alakult ki. Podcast.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta