#ÉLETEM

Mit kezd a szervezetünk a gyógyszerekkel?

2017. június 14., szerda 09:28

Egy fájdalomcsillapító útja korántsem akadálymentes. A fájdalom helyéig eljutni, és ott is maradni szemlátomást nem könnyű feladat. Ez történik a gyógyszerekkel, miután lenyelted őket.

Egy-egy fejfájás gyors elhajtása is elég motiváció ahhoz, hogy M&M’S-ként kezdjük magunkba szórni a fájdalomcsillapítókat. Azonban, ami ezután történik a gyógyszerek hatóanyagaival, az jórészt rejtve marad a gyógyszerszedők előtt, pedig igazán nem könnyű az orvosságok dolga. A TED-Ed illusztrált videója megmutatja, milyen akadálypályán kell átkelnie egy gyógyszernek ahhoz, hogy elérje azt a helyet, ahol kifejtheti hatását, mielőtt az idegen anyagok eltávolítását végző valamelyik szerv kigolyózza a rendszerből. 

Akadálypálya

A torkunkon leszánkázott fájdalomcsillapító a gyomorban landol, ahol a gyomorsav máris megkezdi a gyógyszer lebontását. A feloldott anyagok útja ezután a vékonybélen és a bélfalon át vezet. A különböző erek hálózata összegyűjti, majd egy vénán át a májba vezeti a gyógyszer molekuláit. De a májon való átkelés sem egy népünnepély a gyógyszerek számára. Itt különböző enzimek próbálják semlegesíteni, metabolittá alakítani, majd kiüríteni az idegen anyagokat. A gyógyszerek molekuláinak többsége azonban többnyire átvészeli ezt a szakaszt, és a lenyelése után fél órával bejut a véráramba.

Ezek a molekulák, ahogy azt a Díványnak korábban nyilatkozó Dr. Tábi Tamás gyógyszerész is elmondta, a fájdalom helyén vagy a központi idegrendszerben meggátolják a fájdalom kialakulásáért felelős vegyületcsoportok termelődését. 1-2 óra után a legnagyobb a fájdalom helyén összpontosuló fájdalomcsillapító molekulák száma, ezután a szervezet viszonylag gyorsan megszabadul az idegen anyagtól. Ahogy újra és újra áthaladnak a gyógyszerek molekulái a főbb szerveken, a máj enzimei egyre több behatolót szűrnek ki, és küldenek tovább a vesék felé, hogy onnan kiürüljenek a szervezetből. A véráramban található gyógyszermennyiség így nagyjából két óránként megfeleződik.

Adagolás

A dózisokat persze nem könnyű eltalálni, az átlagszükségletek alapján meghatározott koncentráció függ az adott gyógyszertől, a beteg személyétől, illetve attól is, milyen úton jut be a gyógyszer a szervezetbe. A gyerekek esetében például sokkal nehezebb eltalálni a helyes adagolást, hiszen a májukban aktív enzimek mennyisége gyakran és gyorsan változik ebben az időszakban, így nehezebb megmondani, a gyógyszerek mekkora része kerül semlegesítésre. De a genetikai adottságok, a beteg kora és étkezési szokásai, egy-egy betegség hatásai, vagy a terhesség mind-mind fontos tényező lehet az adagolás szempontjából. Könnyen lehet, hogy a jövőben egy egyszerű DNS elemzés segíthet az ideális dózis pontos meghatározásában, de addig: olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta