#ÉLETEM

Edzéshez kávét? Állítólag bejön.

2017. június 13., kedd 09:53

Néhány csésze kávé után bizony jobban megy majd a biciklizés, függetlenül attól, ki mennyit kávézik általában.

A táplálkozási szakemberek és edzők általában nem tanácsolják nagyobb mennyiségű kávé elfogyasztását egy-egy nagyobb kihívást jelentő fizikai megpróbáltatás előtt. Nem így Bruno Gualano, aki a Science of Us cikke alapján úgy tűnik, az ellenkezőjét vallja mindennek. Gualano bicikliseken tesztelte az elméletet, és sikerült is pár százalékkal jobb teljesítményt előcsalogatnia a koffeinnel felpörgetett kerekesekből. 

Az csak kávé volt

Gualano kísérletében férfi bicikliversenyzők vettek részt, akiket a kávéfogyasztási szokásaik alapján három csoportra osztottak: alacsony, napi egy csészénél is kevesebbet fogyasztókra; közepes mennyiségű, napi 2 csésze kávét elfogyasztókra; és egy naponta legalább 3 csészét elszopogató társaságra. A bicikliseknek ezután egy rövid időfutamot kellett teljesíteniük, 450 kalória elégetése volt a cél. A résztvevők ehhez egy 400 mg-os, körülbelül 4 csésze kávénak megfelelő koffein tablettát használhattak fel, de megismételtették velük a feladatot egy placebo szert tartalmazó kapszula lenyelése után is, majd minden segédanyag nélkül is.

Hát egy Tour győzelem múlhat rajta!

Az eredmények pedig? Szinte minden esetben a koffeines körben teljesítettek a legjobban a kerekesek, 3.3%-kal voltak jobbak a kapszulákat nélkülözni kénytelen önmaguknál, és 2.2%-kal teljesítettek jobban a látszatgyógyszeres csoportnál. Ráadásul a rendszeres kávéfogyasztók ugyanúgy jobban mentek a koffein kapszula után, mint az alig kávézó társaik. Gualano hozzáteszi persze, hogy nem árt, ha kis adagokkal fogunk hozzá a koffein alapú teljesítménynöveléshez, elkerülve a lehetséges mellékhatásokat, vagy egy esetleges túladagolást.  A végeredmény pedig remélhetőleg valahogy így fog kinézni: 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta