Edzéshez kávét? Állítólag bejön

Néhány csésze kávé után bizony jobban megy majd a biciklizés, függetlenül attól, ki mennyit kávézik általában.

A táplálkozási szakemberek és edzők általában nem tanácsolják nagyobb mennyiségű kávé elfogyasztását egy-egy nagyobb kihívást jelentő fizikai megpróbáltatás előtt. Nem így Bruno Gualano, aki a Science of Us cikke alapján úgy tűnik, az ellenkezőjét vallja mindennek. Gualano bicikliseken tesztelte az elméletet, és sikerült is pár százalékkal jobb teljesítményt előcsalogatnia a koffeinnel felpörgetett kerekesekből. 

Az csak kávé volt

Gualano kísérletében férfi bicikliversenyzők vettek részt, akiket a kávéfogyasztási szokásaik alapján három csoportra osztottak: alacsony, napi egy csészénél is kevesebbet fogyasztókra; közepes mennyiségű, napi 2 csésze kávét elfogyasztókra; és egy naponta legalább 3 csészét elszopogató társaságra. A bicikliseknek ezután egy rövid időfutamot kellett teljesíteniük, 450 kalória elégetése volt a cél. A résztvevők ehhez egy 400 mg-os, körülbelül 4 csésze kávénak megfelelő koffeintablettát használhattak fel, de megismételtették velük a feladatot egy placebo szert tartalmazó kapszula lenyelése után is, majd minden segédanyag nélkül is.

Akár egy győzelem is múlhat rajta!

Az eredmények pedig? Szinte minden esetben a koffeines körben teljesítettek a legjobban a kerekesek, 3,3 százalékkal voltak jobbak a kapszulákat nélkülözni kénytelen önmaguknál, és 2,2 százalékkal teljesítettek jobban a látszatgyógyszeres csoportnál. Ráadásul a rendszeres kávéfogyasztók ugyanúgy jobban mentek a koffeinkapszula után, mint az alig kávézó társaik. Gualano hozzáteszi persze, hogy nem árt, ha kis adagokkal fogunk hozzá a koffeinalapú teljesítménynöveléshez, elkerülve a lehetséges mellékhatásokat, vagy egy esetleges túladagolást.  A végeredmény pedig remélhetőleg valahogy így fog kinézni: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra