#ÉLETEM

Nem csak részegen vagy elviselhetetlen

2017. június 7., szerda 07:41

Egy új kísérlet elsozlatni látszik a részeg emberek viselkedéséről alkotott sztereotípiákat: úgy látszik még sincs nagy különbség a józan és a részeg kiadásod között.

Egy friss tanulmány eredményei alapján legalábbis úgy tűnik, nincs túl nagy különbség a józan és a részeg személyiségünk között, vagy ha mégis, az főleg abban érhető tetten, ahogy a saját viselkedésünket leírjuk. A tanulmányt igyekeztek teljesen golyóállóvá tenni a szerzők, a kísérlet során külső, józan szemlélődők is figyelemmel kísérték, hogyan részegednek le a kísérleti alanyok, ami az eredményektől függetlenül kifejezetten hálás feladatnak tűnik. A Science of Us ismertetőjében azért elhangzik a szerző részéről, hogy ő bizony józanul még sosem próbált kutyán lovagolni, de az ilyen ellenvetésekből csak egyféle következtetést lehet levonni: a szerző bizony pehelysúlyú. 

shutterstock 646886821

Elég mókás kísérlet lehetett

A Clinical Psychological Science-ben publikált kísérletben 156-an vettek részt. A résztvevőknek két héttel a kísérlet előtt le kellett írniuk, milyennek látják a személyiségüket józanul, és milyennek részegen, minderre természetesen még józan állapotban került sor. Ezután 15 perc alatt berúgatták a tesztalanyokat, majd 3-4 részeg barátjuk társaságában különböző feladatokat oldattak meg velük. A kísérlet során még két alkalommal megkérdezték az immár részeg kísérleti alanyokat, hogyan látják a saját viselkedésüket, és természetesen mindeközben józan emberek is rajta tartották a szemüket a játszótéren.

Tényleg más lennél?

A kísérletet lefolyató Rachel Winograd, a Missouri Egyetem kutatója számára is meglepő eredmények születtek a teszt során, a résztvevők saját viselkedésükről alkotott képe ugyanis köszönőviszonyban sem volt azzal, ahogy a semleges, józan megfigyelők látták őket. A már részeg emberek minden fontosabb kategóriában radikálisan másnak látták a személyiségüket, mint azelőtt: kevésbé barátságosnak, kevésbé lelkiismeretesnek, az új élményekkel kapcsolatban zárkózottabnak, kevésbé idegesnek és extrovertáltabbnak gondolták magukat. A külső megfigyelők számára ugyanakkor csak annyi tűnt fel, hogy egy kicsit extrovertáltabbak a részeg problémamegoldók, más változást nem észleltek.

Úgy látszik tehát, hogy nem jellemző, hogy valaki teljesen kiforduljon magából részegen, az változik csak, milyennek látjuk a saját viselkedésünket némileg módosult tudatállapotunkban. Kérdés persze, mennyire oldotta fel a résztvevők gátlásait az alkohol, vajon máshogy viselkedtek-e így laboratóriumi körülmények között, mint általában. Azért itt egy „melyik részeg vagy?” kvíz, biztos, ami biztos. Én barátságos lettem. És természetesen Nicki Minajt választottam. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta