Nem csak részegen vagy elviselhetetlen

Egy új kísérlet elsozlatni látszik a részeg emberek viselkedéséről alkotott sztereotípiákat: úgy látszik még sincs nagy különbség a józan és a részeg kiadásod között.

Egy friss tanulmány eredményei alapján legalábbis úgy tűnik, nincs túl nagy különbség a józan és a részeg személyiségünk között, vagy ha mégis, az főleg abban érhető tetten, ahogy a saját viselkedésünket leírjuk. A tanulmányt igyekeztek teljesen golyóállóvá tenni a szerzők, a kísérlet során külső, józan szemlélődők is figyelemmel kísérték, hogyan részegednek le a kísérleti alanyok, ami az eredményektől függetlenül kifejezetten hálás feladatnak tűnik. A Science of Us ismertetőjében azért elhangzik a szerző részéről, hogy ő bizony józanul még sosem próbált kutyán lovagolni, de az ilyen ellenvetésekből csak egyféle következtetést lehet levonni: a szerző bizony pehelysúlyú. 

shutterstock 646886821

Elég mókás kísérlet lehetett

A Clinical Psychological Science-ben publikált kísérletben 156-an vettek részt. A résztvevőknek két héttel a kísérlet előtt le kellett írniuk, milyennek látják a személyiségüket józanul, és milyennek részegen, minderre természetesen még józan állapotban került sor. Ezután 15 perc alatt berúgatták a tesztalanyokat, majd 3-4 részeg barátjuk társaságában különböző feladatokat oldattak meg velük. A kísérlet során még két alkalommal megkérdezték az immár részeg kísérleti alanyokat, hogyan látják a saját viselkedésüket, és természetesen mindeközben józan emberek is rajta tartották a szemüket a játszótéren.

Tényleg más lennél?

A kísérletet lefolyató Rachel Winograd, a Missouri Egyetem kutatója számára is meglepő eredmények születtek a teszt során, a résztvevők saját viselkedésükről alkotott képe ugyanis köszönőviszonyban sem volt azzal, ahogy a semleges, józan megfigyelők látták őket. A már részeg emberek minden fontosabb kategóriában radikálisan másnak látták a személyiségüket, mint azelőtt: kevésbé barátságosnak, kevésbé lelkiismeretesnek, az új élményekkel kapcsolatban zárkózottabnak, kevésbé idegesnek és extrovertáltabbnak gondolták magukat. A külső megfigyelők számára ugyanakkor csak annyi tűnt fel, hogy egy kicsit extrovertáltabbak a részeg problémamegoldók, más változást nem észleltek.

Úgy látszik tehát, hogy nem jellemző, hogy valaki teljesen kiforduljon magából részegen, az változik csak, milyennek látjuk a saját viselkedésünket némileg módosult tudatállapotunkban. Kérdés persze, mennyire oldotta fel a résztvevők gátlásait az alkohol, vajon máshogy viselkedtek-e így laboratóriumi körülmények között, mint általában. Azért itt egy „melyik részeg vagy?” kvíz, biztos, ami biztos. Én barátságos lettem. És természetesen Nicki Minajt választottam. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek