18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Rengeteg pornót nézünk. Világszinten.

A tavalyi év során több, mint öt évszázadnyi pornót néztünk egyetlen oldalon. A szélessávú internet hozzáférhetővé, az okostelefonok kényelmessé és még láthatatlanabbá tették a felnőttfilmeket. A pornóoldalak százezrein pedig korlátlan választék áll folyamatosan rendelkezésre.

Idén tíz éves a PornHub nevű pornós fájlmegosztó oldal. A cég elemzői megdöbbentő infografika-folyammal köszöntötték a jubileumot. Elképesztő méretek, globális kiterjedés, korlátlan tartalomválaszték. Úgy tűnik ráadásul, hogy az elmúlt években minden technikai újítással extrán jól jártak: a szélessávú internet terjedésétől az okostelefonokon át a VR-szemüvegekig. A sikersztoriból pedig nekünk is van mit tanulni.

Ha érdekel a pszichológia...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

A mobil adatforgalom növekedése

Napjainkban a technikai fejlődés egyik leginkább kézzelfogható jele, hogy mindenki a telefonját nyomkodja. Az utcán, a buszon, a kocsiban, a vécén. Ha a szélessávú internet elterjedését információs robbanásnak, és mint olyat, mérföldkőnek tekintjük, az okostelefon legalább ekkora horderejű változásokat hozott az életünkbe. Ez alól pedig a pornó sem kivétel. A magazinok és videokazetták korát követte a DVD-korszak, majd az internet forradalma elhozta korlátlan hozzáférhetőséget. Az online pornót nem kell megvenni, kikölcsönözni, nem kell tárolni, így az elérhető kínálatnak csak az szabhat határt, ha más van a gépnél. Az okostelefonok megjelenése óta pedig már ez sem. Ahogy a szélessávú net elhozta a korlátlan pornót minden háztartásba, a modern smartphone-ok elhozták ezt egyesével mindenkihez. A telefon kicsi, bárhova magunkkal vihető, és általában csak mi használjuk. Ezek után valamivel jobban érthető, hogy míg tíz évvel ezelőtt az adatforgalom mindössze egy százaléka ment a PornHub-on mobilról, addig ma a keresések háromnegyede okostelefonról történik.

shutterstock 623157431

Gyorsabban megkapjuk, ami kell

Részben talán ez is az oka annak, hogy egy átlag felhasználó tíz éve csaknem másfélszer ennyi időt töltött az oldalon, mint ma. A jelenlegi 9 perc 46 másodperc anno éppen négy perccel volt ugyanis több. A telefonos használaton felül, ahogy azt az oldal elemzői is kiemelik, ma sokkal könnyebb megtalálni a vágyott képanyagot. Köszönhető ez a keresőmotorok fejlődésének, a videók címkézésének, kategorizációjának. Meg persze annak, hogy a felhasználó maga is egyre ügyesebbé vált a keresésben. Sőt, miután egyes kifejezések még a köznyelvbe is átszivárogtak, különösebb keresési rutinra sincs ehhez szükség.

2007: 1 millió látogató naponta. 2017: 75 millió

Még kiolvasni is nehéz, de a helyzet az, hogy az oldal látogatottsága tíz év alatt meghetvenötszöröződött. Pedig már az indulás után nem sokkal is napi egymillió felhasználót számlált. Van is mit nézni, hiszen egyetlen oldalon 173 évnyi videó van fent. Vagyis ha valaki 1844-ben elkezdett volna megállás nélkül pornót nézni, még ma is találna olyan filmet, amit eddig nem látott. A meredek növekedés egyik oka a szélessávú internet világszintű terjedése, a másik viszont kétségkívül az, hogy nincsenek üresjáratok. A pornóhasználat egy jelentős része ugyanis munkaidőben történik, a hajnali órákra jellemző visszaesést pedig ellensúlyozzák a világ egy más pontján éppen aktív felhasználók.

Ez az óriási kereslet pedig nem csak a munkaidőben pornót néző alkalmazottak főnökeinek okozhat fejtörést, de egyre nyilvánvalóbban rámutat arra, hogy olyannyira kiterjedt jelenségről van szó, aminek a hatásait komolyan kell vennünk, akár a párkapcsolatokról, akár a szexualitásról, akár a gyerekek hozzáféréséről van szó. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra