Fogamzásgátlás a mennydörgésisten indájával

A Csendes-óceáni szigetek bennszülöttei olyan növényeket használtak fogamzásgátlásra, amik akadályozzák a hímivarsejtek ostorának mozgását, és megakadályozzák, hogy a spermiumok sikerrel törjék át a petesejtek falát.

A molekuláris biológiával foglalkozó Nadja Mannowetz és kutatótársai a Csendes-óceáni szigetvilág és Ázsia bennszülött törzsei által fogamzásgátlásra használt növényeket tanulmányozták, és a Quartz beszámolója alapján úgy tűnik sikerült kideríteniük, miként nyírja ki a hímivarsejteket az egyik növény egy összetevője. A mennydörgésisten indájával fogamzásgátló nők minden esetre biztosan jobban jártak, mint a hüvelyükbe krokodil ürüléket, esetleg macska herét dugdosó társaik. 

shutterstock 464817722

Cápázás

A Berkely kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon van-e valami a köze a bennszülöttek által használt növények valamelyikének a hímivarsejtek által termelt ABHD2 fehérje, és a petevezetékben tevékenykedő progeszteron nevű hormon interakciójához. Erre a találkozásra azért van szükség, mert a cápák farkához hasonlóan működő ostorszerű farok, ami a hímivarsejteket hajtja, nem képes a reakció nélkül arra, hogy turbó üzemmódba kapcsoljon, és átfúrja magát a petesejtek falán. A kutatók először azokra a növényekben megtalálható vegyületekre koncentráltak, amiknek köze lehet a folyamathoz, leszűkítve így a tanulmányozandó növények számát. Két ilyen vegyületet találtak végül: a pristimerint és a lupeolt.

Ha érdekel a pszichológia...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Itt nem lesz fúrás

A pristimerin az ütőképességét már nevével is jelző mennydörgésisten indájában található meg. A hagyományos kínai orvoslásban a gyulladással járó betegségeket szokás a gyógynövénnyel gyógyítani, gyakori mellékhatása volt azonban a kúráknak a meddőség. Erre figyeltek fel a tudósok. A keleti orvoslás által szintén használt lupeolt kis mennyiségben olyan gyümölcsök is tartalmazzák, mint a mangó vagy a szőlő. A tesztek során kiderült, hogy a pristimerin és lupeol jelenléte mellett nem voltak képesek a hímivarsejtek arra, hogy a farok erőteljesebb mozgásával megfúrják a petesejteket, a progeszteron, és az ABHD2 reakciója egyszerűen nem ment végbe, a spermiumok pedig fejjel rohantak a falnak.

Hosszú még az út addig, amíg elkezdhetik tesztelni ezeket az anyagokat, de a kutatók bíznak abban, hogy a felfedezésük eredményeként létrejöhet egy alacsonyabb, a normál fogamzásgátló tablettáknál akár tízszer kevesebb hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, és mindkét nem által szedhető fogamzásgátló. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra