#ÉLETEM

Fogamzásgátlás a mennydörgésisten indájával

2017. június 2., péntek 17:30

A Csendes-óceáni szigetek bennszülöttei olyan növényeket használtak fogamzásgátlásra, amik akadályozzák a hímivarsejtek ostorának mozgását, és megakadályozzák, hogy a spermiumok sikerrel törjék át a petesejtek falát.

A molekuláris biológiával foglalkozó Nadja Mannowetz és kutatótársai a Csendes-óceáni szigetvilág és Ázsia bennszülött törzsei által fogamzásgátlásra használt növényeket tanulmányozták, és a Quartz beszámolója alapján úgy tűnik sikerült kideríteniük, miként nyírja ki a hímivarsejteket az egyik növény egy összetevője. A mennydörgésisten indájával fogamzásgátló nők minden esetre biztosan jobban jártak, mint a hüvelyükbe krokodil ürüléket, esetleg macska herét dugdosó társaik. 

shutterstock 464817722

Cápázás

A Berkely kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon van-e valami a köze a bennszülöttek által használt növények valamelyikének a hímivarsejtek által termelt ABHD2 fehérje, és a petevezetékben tevékenykedő progeszteron nevű hormon interakciójához. Erre a találkozásra azért van szükség, mert a cápák farkához hasonlóan működő ostorszerű farok, ami a hímivarsejteket hajtja, nem képes a reakció nélkül arra, hogy turbó üzemmódba kapcsoljon, és átfúrja magát a petesejtek falán. A kutatók először azokra a növényekben megtalálható vegyületekre koncentráltak, amiknek köze lehet a folyamathoz, leszűkítve így a tanulmányozandó növények számát. Két ilyen vegyületet találtak végül: a pristimerint és a lupeolt.

Ha érdekel a pszichológia...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Itt nem lesz fúrás

A pristimerin az ütőképességét már nevével is jelző mennydörgésisten indájában található meg. A hagyományos kínai orvoslásban a gyulladással járó betegségeket szokás a gyógynövénnyel gyógyítani, gyakori mellékhatása volt azonban a kúráknak a meddőség. Erre figyeltek fel a tudósok. A keleti orvoslás által szintén használt lupeolt kis mennyiségben olyan gyümölcsök is tartalmazzák, mint a mangó vagy a szőlő. A tesztek során kiderült, hogy a pristimerin és lupeol jelenléte mellett nem voltak képesek a hímivarsejtek arra, hogy a farok erőteljesebb mozgásával megfúrják a petesejteket, a progeszteron, és az ABHD2 reakciója egyszerűen nem ment végbe, a spermiumok pedig fejjel rohantak a falnak.

Hosszú még az út addig, amíg elkezdhetik tesztelni ezeket az anyagokat, de a kutatók bíznak abban, hogy a felfedezésük eredményeként létrejöhet egy alacsonyabb, a normál fogamzásgátló tablettáknál akár tízszer kevesebb hatóanyagot tartalmazó, hormonmentes, és mindkét nem által szedhető fogamzásgátló. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta