Nem csak pisi van a medencékben

Van ott minden. Nagyjából azt is tudni, miből mennyi van a medencékben, a statisztikák alapján pedig az sem meglepő, hogy egyre több a crypto parazita által okozott fertőzés.

Itt a nyár, egyre több a flipflopból kivillanó dzsuvás sarok, gyűlnek, csak gyűlnek az izzadságtócsák a metrón, ráadásul a fekete talpúak gyakran a fürdőkben, uszodákban szabadulnak meg a lábukon felhalmozódott kilónyi kosztól. Ez persze korántsem a legrosszabb dolog, ami a medencékben lappang. Azt eddig is tudtuk, hogy a víz egy része nem az, aminek látszik, de az Egyesült Államok statisztikái alapján úgy tűnik, egyre több nyaranta medencékben pácolódó fürdőző viszi haza a hasmenés ajándékát a strandról

GettyImages-54646481
Ethan Miller / Getty Images Hungary

Crypto

Bár a megbetegedések aránya Amerikában megduplázódott az elmúlt években, a járványok száma még mindig viszonylag alacsony. Egy-egy alkalommal viszont akár több ezer, a szennyezett medencékben megmártózót gyanútlant is érinthetnek a fertőzések. A hasmenést a 10 napig akár klórozott vízben is megélő parazita, a cryptosporidium okozza. Elég egy korty véletlenül lenyelt medencevíz, és máris hetekre nullára ír a cryptosporidium. A fertőzés hasmenéssel, hasi görcsökkel, hányingerrel, és hányással jár, és kiszáradáshoz vezethet, fontos tehát, hogy aki megbetegszik pótolja az elvesztett folyadékokat. Csak ne medencevízzel. 

Aki keres, az talál

A megelőzéshez az kell, hogy a hasmenéses emberek elkerüljék a fürdőket, és egy crypto okozta fertőzés után két hétig ne csobbanjanak. És persze az is segít, ha nem medencevízzel próbáljuk biztosítani a napi folyadékbevitelt, és a medencékből kijövet levakarjuk magunkat. Már csak azért is jó ötlet sterilizálni magunkat kifelé menet, mert a medencék több mint a fele tartalmaz valamilyen arányban kakit. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek