A 4-es 6-os villamos ablakába soha nem süt be a nap

De ha mégis, valószínűleg az sem elég ahhoz, hogy elég D-vitaminhoz jusson a szervezeted. De mennyi D-vitaminra van szükségünk? És napfény nélkül mivel pótolható a vitaminszükségletünk?

Pár perc séta a metrómegállóig, néhány perc séta amíg beérsz az irodába. Elég napfény ér ahhoz, hogy biztonságban légy a napi D-vitamin fejadagokat illetőleg? A Science of Us által megszólaltatott szakértők elmondják, mit érdemes tudnia egy modern, napfény szempontjából rejtőzködő életmódot folytató városlakónak a D-vitaminól.

Dr. Chris D’Adamo a marylandi orvosi kar tanára azt emeli ki, hogy a D-vitamin hatással van a génexpresszióra, és fontos szerepet tölt be mind a belső elválasztású mirigyek, mind az immunrendszer működésében. Ezen kívül segíti a foszfor és a kalcium felszívódását is, tehát hozzájárul az egészséges csontok és fogak állapotának megőrzéséhez, hiánya pedig angolkór vagy csontlágyulás kialakuláshoz vezethet – teszi hozzá a dietetikus Brigitte Zeitlin. Lágyból pedig csak a tojás és az öblítő jó.

A napi D-vitamin bevitel szempontjából nagyjából 600 NE az irányadó mérték (NE = nemzetközi egység), ez az egészséges felnőttek túlnyomó többsége számára elegendő mennyiség, de nemtől és kortól függően ez az érték változhat. Idős korban például általában valamivel több, 1 évesnél fiatalabb gyerekeknél pedig valamivel kisebb az ajánlott mennyiség. Mindehhez már nagyjából 10-15 perc napon szikkadás elég lehet.

A D-vitamin szintézist serkentő napfény hiányában sok lazac, tonhal, szardínia, tojás, tőkehalmáj, esetleg vitaminnal dúsított tej vagy valamilyen gabonapehely formájában vihetünk be többé-kevésbé természetes úton D-vitamint. Amennyiben egy vérvizsgálat során mégis kiderülne (máshogy nem igazán lehet kideríteni), hogy valaki D-vitamin hiányban szenved, még mindig ott van a rengeteg vényre és vény nélkül kapható vitaminkészítmény és táplálékkiegészítő. Minderről nagyjából ilyen külsejű emberek adhatnak bővebb felvilágosítást. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek