#ÉLETEM

Lécci ne dugdoss dolgokat a füledbe!

2017. május 14., vasárnap 17:29

Kés, villa, olló, a füledbe nem való! De még a vattapálcika és a fülgyertya sem. Itt az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb ajánlása.

Az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb, a szakma mérvadó irányelveit összefoglaló helyzetjelentése elég egyértelműen fogalmaz: a vattapálcikáknak és fülgyertyáknak továbbra sincs semmi keresnivalója a füleinkben. 

Seth Schwartz, a helyzetjelentések frissítésért felelős csoport elnöke egy változást emelt ki a legutóbbi, 2008-as jelentéshez képest: a fülgyertyázás most már nem a nem ajánlott, hanem a határozottan tiltott műveletek halmazában került. A fül-orr-gégész zsinat kinyilatkoztatása szerint a fülgyertyázásról két dolgot illik tudni, egyrészt, hogy nem működik, másrészt, hogy kárt tehet a fülcsatornában és a dobhártyában.

shutterstock 36848863

Talán nem meglepő, hogy a szakma krémje alapvetően amellett tör lándzsát, hogy az emberek ne dugdossanak idegen tárgyakat a fülükbe. Legyen szó vattapálcikáról, fülgyertyáról, hajtűről, kocsikulcsról, letört Rolls-Royce hűtődíszről vagy unikornis szarvról, a fül-orr-gégészek mozdíthatatlanok: NE DUGD ŐKET A FÜLEDBE! A fül vájkálása Schwartz szerint felsértheti a bőrt, megnyithatja az utat a különböző baktériumok számára, és fertőzéseket eredményezhet. Ráadásul a már említett eszközök a fülzsír tekintetében is inkább rontanak a helyzeten.

A vattapálcikák ugyanis csak mélyebbre nyomják a fülzsírt, ami pedig amúgy magától kipotyogna. A tisztítás legjobb módja az úgynevezett fürdés. A meleg vízzel meglazított anyagot egyszerűen töröljük le, és készen is vagyunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem érdemes foglalkozni a dologgal, a fülzsír eltávolítása bizonyos esetekben valóban szükségszerű lehet, ezügyben azonban mindig ajánlott szakemberhez fordulni. Ha tehát fájdalmat, vérzést, vagy fülcsengést tapasztalunk, ne játszunk pálcikákkal, és vegyünk célba egy orvosi rendelőt! Egyéb jótanácsok itt

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta