Lécci ne dugdoss dolgokat a füledbe!

Kés, villa, olló, a füledbe nem való! De még a vattapálcika és a fülgyertya sem. Itt az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb ajánlása.

Az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb, a szakma mérvadó irányelveit összefoglaló helyzetjelentése elég egyértelműen fogalmaz: a vattapálcikáknak és fülgyertyáknak továbbra sincs semmi keresnivalója a füleinkben. 

Seth Schwartz, a helyzetjelentések frissítésért felelős csoport elnöke egy változást emelt ki a legutóbbi, 2008-as jelentéshez képest: a fülgyertyázás most már nem a nem ajánlott, hanem a határozottan tiltott műveletek halmazában került. A fül-orr-gégész zsinat kinyilatkoztatása szerint a fülgyertyázásról két dolgot illik tudni, egyrészt, hogy nem működik, másrészt, hogy kárt tehet a fülcsatornában és a dobhártyában.

shutterstock 36848863

Talán nem meglepő, hogy a szakma krémje alapvetően amellett tör lándzsát, hogy az emberek ne dugdossanak idegen tárgyakat a fülükbe. Legyen szó vattapálcikáról, fülgyertyáról, hajtűről, kocsikulcsról, letört Rolls-Royce hűtődíszről vagy unikornis szarvról, a fül-orr-gégészek mozdíthatatlanok: NE DUGD ŐKET A FÜLEDBE! A fül vájkálása Schwartz szerint felsértheti a bőrt, megnyithatja az utat a különböző baktériumok számára, és fertőzéseket eredményezhet. Ráadásul a már említett eszközök a fülzsír tekintetében is inkább rontanak a helyzeten.

A vattapálcikák ugyanis csak mélyebbre nyomják a fülzsírt, ami pedig amúgy magától kipotyogna. A tisztítás legjobb módja az úgynevezett fürdés. A meleg vízzel meglazított anyagot egyszerűen töröljük le, és készen is vagyunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem érdemes foglalkozni a dologgal, a fülzsír eltávolítása bizonyos esetekben valóban szükségszerű lehet, ezügyben azonban mindig ajánlott szakemberhez fordulni. Ha tehát fájdalmat, vérzést, vagy fülcsengést tapasztalunk, ne játszunk pálcikákkal, és vegyünk célba egy orvosi rendelőt! Egyéb jótanácsok itt

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek