#ÉLETEM

Lécci ne dugdoss dolgokat a füledbe!

2017. május 14., vasárnap 17:29

Kés, villa, olló, a füledbe nem való! De még a vattapálcika és a fülgyertya sem. Itt az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb ajánlása.

Az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb, a szakma mérvadó irányelveit összefoglaló helyzetjelentése elég egyértelműen fogalmaz: a vattapálcikáknak és fülgyertyáknak továbbra sincs semmi keresnivalója a füleinkben. 

Seth Schwartz, a helyzetjelentések frissítésért felelős csoport elnöke egy változást emelt ki a legutóbbi, 2008-as jelentéshez képest: a fülgyertyázás most már nem a nem ajánlott, hanem a határozottan tiltott műveletek halmazában került. A fül-orr-gégész zsinat kinyilatkoztatása szerint a fülgyertyázásról két dolgot illik tudni, egyrészt, hogy nem működik, másrészt, hogy kárt tehet a fülcsatornában és a dobhártyában.

shutterstock 36848863

Talán nem meglepő, hogy a szakma krémje alapvetően amellett tör lándzsát, hogy az emberek ne dugdossanak idegen tárgyakat a fülükbe. Legyen szó vattapálcikáról, fülgyertyáról, hajtűről, kocsikulcsról, letört Rolls-Royce hűtődíszről vagy unikornis szarvról, a fül-orr-gégészek mozdíthatatlanok: NE DUGD ŐKET A FÜLEDBE! A fül vájkálása Schwartz szerint felsértheti a bőrt, megnyithatja az utat a különböző baktériumok számára, és fertőzéseket eredményezhet. Ráadásul a már említett eszközök a fülzsír tekintetében is inkább rontanak a helyzeten.

A vattapálcikák ugyanis csak mélyebbre nyomják a fülzsírt, ami pedig amúgy magától kipotyogna. A tisztítás legjobb módja az úgynevezett fürdés. A meleg vízzel meglazított anyagot egyszerűen töröljük le, és készen is vagyunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem érdemes foglalkozni a dologgal, a fülzsír eltávolítása bizonyos esetekben valóban szükségszerű lehet, ezügyben azonban mindig ajánlott szakemberhez fordulni. Ha tehát fájdalmat, vérzést, vagy fülcsengést tapasztalunk, ne játszunk pálcikákkal, és vegyünk célba egy orvosi rendelőt! Egyéb jótanácsok itt

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta