A vizeletminták titokzatos világa

Egy vizeletteszt rengeteg mindenre jó lehet, az utasítások figyelmen kívül hagyása ugyanakkor gyakran fölösleges ingázást eredményez a lakóház és a labor között.

Vizeletteszt, te mindenre gondolsz!

Egy vizeletteszt számtalan szervi rendellenesség és megbetegedés kimutatására alkalmas lehet. A vese, a máj betegségei, a cukorbetegség, a terhesség, vagy egy-egy fertőzés kimutatása mind lehetséges egy vizeletminta elemzésével, de az Olimpia sárga karikájáról is egyre inkább a vizelet, és nem Ázsia jut az ember eszébe.

A különböző fehérjék, hormonok, és baktériumok jelenlétét kiszűrő tesztek mellett a középkori, csupán a vizelet színének, szagának, és állagának szemrevételezéséből kiinduló vizsgálat is szolgálhat eredményekkel. A sötét szín jelezhet dehidratáltságot, a felhős megjelenés valamilyen fertőzésre utalhat, míg az édeskés szag lehet a cukorbetegség jele is.

Csapataink harcban állnak

A vizeletvizsgálatokat legtöbbször a húgyvezetéket érintő bakteriális fertőzések elemzésének céljából rendelik el. A húgyúti fertőzések kifejezetten gyakoriak a nők körében, nagyjából a nők felét érinti a betegség. A doktornéni/bácsi először egy színskálás vizelet tesztcsíkkal vizsgálja meg a pisit, összehasonlítva a csík színeit a dobozokon látható színekkel. Az ilyen csíkokkal általában 8-10 paraméter tesztelése lehetséges, meghatározható például a leukociták, nitritek, és glükóz, stb jelenléte. Amennyiben szükséges, ezután következik a laboratóriumi vizsgálat. A vizeletminták mikroszkópos elemzésével és bakteriális tenyésztéssel megállapítják, milyen baktérium a ludas, és melyik antibiotikum a legalkalmasabb a fertőzés kezelésére.

shutterstock 146356910

Középsugár

Ahhoz azonban, hogy a tesztek sikeresek legyenek, steril mintákra van szükség. A mintaadás leggyakoribb módja a középsugaras vizeletvétel. Ezesetben a vizelet első részével a wc-t érdemes célba venni, majd a vizelet középső részét az erre a célra kapott steril tárolóedényben felfogni. A vizelet utolsó részével szintén szabadon rendelkezhet a boldog vizelet tulajdonos! Mindez azért fontos, mert a szeméremtájékon normál esetben is előfordulnak baktériumok és bőrsejtek, ezek a vizelet első részével azonban nagyrészt kiürülnek, és nem szennyezik a mintát.

Ne tapizd!

Sokan vannak ugyanakkor, akik nem kapnak kellő részletességű utasításokat, és nincsenek tudatában, mi kell ahhoz, hogy steril maradjon a minta. Fontos, hogy a nemi szervek minél kisebb felületével érintkezzen a vizelet, valamint az is, hogy a tárolóedényt csak tiszta kézzel érintsük meg, máskülönben a fertőzést okozó baktériumok helyett a kezünkről vagy a nemi szervekről a mintába kerülő baktériumok használhatatlanná teszi a mintát, és kezdődhet minden elölről. Aki nem biztos a dolgában kérdezze meg háziorvosát, nővérét! További információk itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek