Mássz ki az arcomból!

Sok sztereotípiával élünk arról, hogy egyes országokban mekkora távolságot tartanak egymástól az emberek. Ezek persze nem biztos, hogy igazak. Egy erről szóló kutatásban magyarok is részt vettek.

Távolságtartó nép a magyar, derül ki egy 42 országban, összesen 8943 fő részvételével lezajlott vizsgálatból. A Journal of Cros-Cultural Psychology-ban megjelent vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, melyik országban, mennyi az az ideális távolság, amit az emberek egymással tartanak, mikor érzik úgy, hogy túl közel jött valaki. Az sem mindegy persze, hogy ki. A kérdést három változatban tették fel a résztvevőknek, az első esetben az volt a kérdés, hogy mekkora távolságra érzi magát az illető kényelmesen egy idegennel. A második és harmadik esetben ugyanezt kellett megválaszolni egy ismerős, illetve egy hozzájuk közelálló esetében. 

shutterstock 572819380

Magyarországon pedig úgy tűnik, mindhárom esetben nagy távolságot szokás tartani. Konkrétabban, az idegenektől és a közeli hozzátartozóktól a résztvevő országok közül mi tartjuk a második legnagyobb távolságot, ismerőseinktől pedig egyenesen a legnagyobbat. A hazánkat képviselő 237 kitöltő válaszai legalábbis ezt mutatják. A kérdésekre válaszul egyébként egy papírlapra nyomtatott számegyenesen kellett bejelölni a megfelelő személyes tér méretét.

A kissé életszerűtlen vizsgálati módszer, valamint amiatt, hogy relatíve kevés ember képviselt egy-egy országot, különösen messzire menő következtetésekbe nem érdemes bonyolódni, az eredmények nekimennek azonban néhány közkeletű sztereotípiának. Ilyen például az arab országok közvetlensége. Ezek az országok azonban jobbára a középmezőnyben végeztek a kényelmes távolság tekintetében. Kivétel ez alól Szaúd-Arábia, ahol viszont a többi országhoz képest úgy tűnik, kimondottan nagy személyes teret tartanak fenn, különösképp a közeli hozzátartozókkal. 

Sőt, velük egyenesen ők tartják a legnagyobb távolságot, míg az idegenekkel a románok. A legközvetlenebb népnek pedig a vizsgálat alapján az argentinok a peruiak, a bolgárok és az ukránok tűntek, bár a közeli hozzátartozókat a norvégok is egész közel engedik. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek