Nyugodtan idd csak meg a negyedik csésze kávét!

A 400 mg koffein még ok, efölött azonban egészségügyi következményei is lehetnek a kávévedelésnek.

Egy új, nem kevesebb mint 700 kutatás eredményeit áttekintő vizsgálat szerint 4 csésze kávé, illetve 400 milligram koffein napi szintű elfogyasztása a többségnek még nem okoz egészségügyi problémát. Nem is különösebben egészséges persze, de a világvégét sem hozza közelebb.

A chicagoi Kísérleti Biológia konferencián bemutatott vizsgálat a kávézásnak a szívrendszeri, reproduktív, váz-és izomrendszeri, valamint a viselkedéssel kapcsolatos következményeit figyelembe egyaránt vette, és foglalkozott a koffeinfogyasztás rövid és hosszútávú folyományaival is.

shutterstock 337500677

A kutatók végül is arra jutottak, hogy a nagyjából négy csésze kávénak megfeleltethető, napi 400 milligrammos koffeinbevitel biztonságosnak nevezhető. Egy kanadai kutatás eddig is a 400 milligramnál húzta meg a határt, a gigantikus kutatás pedig most alá is húzta ez a számot. Kivételt jelentenek ez alól a terhes anyák, akik számára a határ alacsonyabb, nekik maximum naponta 300 milligram koffeint javasolnak a kutatók.

Négy csésze kávé tehát a legtöbbünknek belefér, az ötödik csészével azonban nem árt vigyázni. A rendszeresen 400 mg koffein fölött fogyasztók körében nagyobb ugyanis a depresszió, a hangulatzavarok, és a magas vérnyomás kockázata, ráadásul a masszív kávéfogyasztás a spermiumok DNS-károsodásával is összefüggésbe hozható. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra