#ÉLETEM

Tényleg többet isznak-e a sok sót fogyasztó emberek?

2017. április 27., csütörtök 14:21

Egy kutatás során bebizonyosodott, bár többet pisilünk, nem iszunk többet, ha sok sót fogyasztunk.

A sok sótól szomjasabbak leszünk. Régóta szajkózott mondás ez, amit úgy tűnik elfelejtettünk leellenőrizni. Egy lehetséges Mars-expedíció körülményeit szimuláló kutatás során világossá vált, a sótól nem hogy szomjasabbak leszünk, mindennek az ellenkezője igaz. 

A félreértés forrása az volt, hogy aki több sót fogyaszt, annak bizonyítottan többet kell vécére járnia. A gyakoribb vizelést eddig a legkézenfekvőbb módon, azzal magyarázták, hogy a több sót fogyasztók minden valószínűség szerint többet is isznak. Azonban a szimulált Mars-expedíció során kiderült, a régről ránk maradt népi bölcsesség bizony korántsem vehető készpénznek.

shutterstock 476378164

A kutatás során két 10 önkéntesből álló csoportot zártak egy-egy bolygóközi utazás körülményeit szimuláló játék űrhajóba. Az első csoport tagjai 105, míg a második csoport tagjai 205 napig maradtak az űrhajóban. Az álűrhajósok ez alatt az idő alatt ugyanazt fogyasztották, az egyetlen különbség a feltálalt ételek sótartalmában volt. A kísérlet megerősített néhány eddig is ismert feltételezést, a több sót fogyasztók vizelete több sót tartalmazott, és többször is kellett vizelniük. A vizelet mennyiség növekedése ugyanakkor nem a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztás miatt , hanem azért mert a sok só hatására a vesék vízraktározásába kezdtek.

A kísérlet előtt úgy gondolták, hogy a só nátrium  és kloridionjai a víz molekuláit megkötve magukkal rángatták azokat a kiválasztási folyamat során, a kutatás ugyanakkor fényt derített egy eddig ismeretlen jelenségre: a só a vizeletben maradt, a víz azonban visszatért a szervezetbe, legfőképpen a vesékbe.

A jelenség megdöbbentette a kutatókat, akik végül egerekkel kapcsolatos kísérleteket vizsgálva jutottak el a magyarázathoz. A só vizet magához vonzó képességeit az urea nevű anyag képes ellensúlyozni.  Ahhoz, hogy a szervezet ureát termeljen, energiára van szükség, nem meglepő tehát, hogy a só-diétán lévő egerek éhesebbek voltak és többet is ettek, csakúgy mint a kutatás emberi résztvevői.

A kutatást megelőzően alábecsülték az urea szerepét a szervezetünkben, egyfajta melléktermékként tekintettek rá. Friedrich C Luft, a kutatók egyike is meglepődött az urea fent említett képességein. „Úgy tűnik a természet megoldást talált arra, hogyan őrizze meg azt a vizet, amit a só amúgy kimosna a szervezetből” – foglalta össze a kutatás eredményeit Luft.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta