Minden, amit a viszketésről tudni érdemes

Egy rossz pillanatban vagy rossz helyen jelentkező viszketés kifejezetten frusztráló perceket is eredményezhet az ember életében. Ez történik, ha viszketünk.

A napi viszketésadagunk sok könnyen magyarázható forrásból tevődik össze: az allergiák, a száraz bőr vagy egy viszketésről szóló cikk is vakarózásra sarkallhat. A TedEd videójából pedig kiderül, egészen pontosan mi áll ennek a kellemetlen jelenségnek a hátterében. 

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a szúnyogcsípés. Mikor egy szúnyog megcsíp, véralvadásgátló anyagot juttat a szúrás helyére. Erre a kihívásra hisztamin termelésével reagál a szervezet, amitől megduzzadnak a környék hajszálerei, hiszen a jobb vérellátás gyorsabb immunválaszt tesz lehetővé, így eredményesen elhárítható a veszedelem. Igen, ez azzal jár, hogy a szúrás helyén egy pukli lesz. Hisztamin az oka annak is, ha az allergiától viszket és bedagad a szemünk, sőt ez az anyag aktiválja a viszketésért felelős idegeket is.

Persze még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a folyamat teljes egészét megismerjük, egyelőre egereken végzett vizsgálatokból tudjuk, hogy a viszketést a fájdalmat jelző idegek egy alosztálya továbbítja az agy irányába. Amikor megvakarjuk egy szúnyogcsípés helyét, a bőrrel érintkező körmeink olyan fájdalomjelzést váltanak ki, ami felülírja a viszketését, így tudjuk ideiglenesen elterelni a figyelmünket a frusztráló érzésről.

Remek. És mi az értelme az egésznek? A szakértők szerint a viszketés létrejöttének evolúciós célja valószínűleg az volt, hogy egy-egy kritikus helyzetben azonnal észrevegyük, ha valamilyen veszély leselkedik ránk. Szinte automatikusan reagálunk a viszketésre, és egy mozdulattal lesöpörjük minden apróságot, ami csíp, szúr és így tovább. 

Vannak olyan esetek is, amikor valamilyen oknál fogva állandósul vagy intenzívebben van jelen egy sokszor csak képzelt viszketés. Ilyen jelenség a téveszmés parazitózis, vagy régies (és sokkal ijesztőbb) nevén bőrférgességi téboly. Az ebben a pszichiátriai betegségben szenvedők meg vannak róla győződve, hogy bőrükön vagy bőrük alatt megállás nélkül rovarok és bogarak mászkálnak, ezért szüntelenül vakaróznak. Egy másik példa a fantomviszketés, vagyis az amputáció után, az eltávolított végtag helyén jelentkező viszketés. Jó hír, hogy már vannak megoldások ezekre a problémákra, a fantomviszketéstől szenvedők esetében például egy meglepő tükrös megoldás segíthet. Ehhez arra van szükség, hogy gyakorlatilag átverjük az agyat, elhitetve vele a tükör segítségével a megmaradt végtagról, hogy az az amputált kéz vagy láb, hogy aztán azt megvakarva könnyítsünk a viszketésen.

Ezekről a jelenségekről hallva nem meglepő, hogy Dante írásában olyan része is van a pokolnak, ahol egy veremben az idők végezetéig viszkethetnek csillapíthatatlanul az erre ítéltettek. Jó vakarózást mindenkinek!

Oszd meg másokkal is!
Mustra