Fapados célpontok az egykori keleti blokkban: mire jók nekünk?

Gondoltál már valaha arra, hogy Tiranában, Asztanában, Szarajevóban, Podgoricában, Szkopjéban vagy Lvivben nyaralj? Nem? Pedig nem is hülyeség.

A klasszikus városnéző és nyaralócélpontok mellett a Wizz Air és a Ryanair kínálatában is felbukkannak szokatlan helyek budapesti indulással. Megnéztem, hogy melyik mire lehet jó, ha egy átlagosnak számító berlini vagy londoni hosszú hétvége, vagy egy spanyol nyaralás helyett ezekre a helyekre ruccannánk ki legközelebb.

Azt most hagyjuk, hogy miért indultak ezek az útvonalak, és azt is, hogy vajon mennyire éri meg gazdaságilag az üzemeltetőjének. Nézzük meg inkább, hogy egy átlagos utazónak miért lehetnek érdekesek a legújabb keleti fapados célpontok.

Nem voltam még egyik városban sem, és úgy kerestem rájuk, mint bárki tenné az útja előtt. Kíváncsi voltam találok-e elég érdekességet, kedvcsináló beszámolókat hogy én is el akarjak menni ezekre a helyekre.

Mennyi az annyi?

A legdrágább az új járatok közül egyértelműen Asztana, ide júniusra 17 990 forint volt a legolcsóbb egyirányú jegy. Tiranába, Szarajevóba, Podgoricába és Pristinába májusban és júniusban is bőven találtam útirányonként 5990 forintba kerülő jegyeket. De a lvivi járat sem lesz drága, november elejére 6169 forintért lehet egy útra jegyet venni. Érdemes indulás előtt a helyi árszínvonalról is tájékozódni, én erre a Numbeo.com-ot szoktam használni. Egyszerűen csak be kell írni az adott város nevét, és láthatod, mennyibe kerül átlagosan egy kávé, egy ásványvíz vagy éppen a taxi.

Tirana: ahová a hangulatért érdemes elutaznod

Albánia fővárosába 2017 áprilisa óta Wizz Airrel lehet eljutni Budapestről. Ha minden igaz, az utóbbi években sokat szépítettek, fejlesztettek a városon, hogy csábítóbb legyen a turistáknak. A városban állítólag a különleges hangulata a legjobb: "részben keleties, részben olaszos, de a leginkább mégis a kommunista múlt határozza meg a városképet. A polgármester sajátos akció keretében dobta fel a várost: a lepusztult blokkokat élénk színűekre festette át" – írja róla a Wikipedia.

Tirana
Tirana

A Lonely Planet is a város színei miatt lelkendezik, és a közterek és sétálóutcák, kávézók és bárok utánozhatatlan hangulatát emelik ki. Egy biztos: ez a hangos, őrült, tarka és gyakran szmogos nagyváros sosem unalmas – írják. A főtér kötelező látnivalóit letudva érdemes tíz percet dél felé sétálni a főutcán, itt találjuk az egykori Blokut, ami negyven éven át teljesen le volt zárva, csak a kommunista elit tagjai mehetettek be. Ma pedig lelkesen fotózzák a turisták, írja ez a blogger.

Ugyancsak ő ajánlja a városi parkot is, ahol a legjobb egy tölcsér – állítólag nagyon finom – helyi fagyival sétálni egyet. És ugyan az albán Riviéra Tiranától kissé odébb esik, az ország egyik legnyugisabbnak és legjobbnak tartott homokos partszakaszát, a Rere e Hedhurt csupán 60 kilométerre találjuk innen.

Szarajevó: megelevenedett történelemkönyv és a legjobb sípályák

Bosznia-Hercegovina fővárosába 2017 áprilisában indult az első Wizz Air-járat Budapestről. Viharos történelem, vallási sokszínűség, és a fentiekből adódó egyedülálló légkör és különleges építészet jellemzi Szarajevót. "Az útikönyvek szerint a világ egyetlen városa, ahol néhány száz méteren belül katolikus és ortodox templom, mecset és zsinagóga is található" – írja a Wikipedia. 

Szarajevó
Szarajevó

A várost a Dinári-hegységhez tartozó hegycsúcsok koszorúzzák, itt népszerű kirándulóhelyek és sípályák vannak, utóbbiról a Lonely Planet azt írja, hogy egész Európában a legjobb ár/érték arányú helynek számít. Ha az ikonikus hídjáról nevezetes Mostart is megnéznéd, bérelj autót, kb. két óra alatt ott lehetsz.

Pristina: tele van lehetőséggel

Ugyancsak 2017 áprilisa óta repülnek a Wizz Air gépei Budapest és Koszovó ENSZ ellenőrzés alatt álló fővárosa között. "A gyorsan változó város tele van optimizmussal és fejlődéssel, még akkor is, ha az állandó forgalmi dugók és a szedett-vedett városkép nem teszik egyértelműen vonzó hellyé" – írja róla a Lonely Planet.

Pristina
Pristina

A zsúfolt, kozmopolita városközpontban nemzetközi éttermek és kávézók sorakoznak, a külvárosban viszont egészen más az élet müezzintől zsongó minaretekkel, terrakotta cserepes háztetőkkel és nyüzsgő bazárral.

Szkopje: a szórakoztató balkáni metropolisz

Teréz anya szülővárosába, a Macedón Köztársaság fővárosába is 2017 áprilisában indult az első WizzAir járat. "2014-ben kezdődött, de még mindig tart a macedón kormány kezdeményezte Szkopje 2014 projekt. Bármi legyen is erről a véleményünk, az tagadhatatlan, hogy Szkopje egy végtelenül szórakoztató balkáni metropolisszá vált, ami néha kicsit csicsás és szürreális, de sosem unalmas, írja róla a Lonely Planet.

Szkopje
Szkopje

A városképet a fenti fejlesztések mellett jelentősen meghatározza, hogy 1963 nyarán nagy erejű földrengés rázta meg, mely Szkopje négyötödét lerombolta. A város gyorsan újjáépült, és bár még mindig van egy régi, bizánci és török hangulatú óvárosi rész, az egykori hangulatot már hiába keresnénk. Érdekes mementó a régi vasúti pályaudvar, melynek romjait múzeumként őrizték meg az áldozatok emlékére. 

További látnivalók a város északi részén fennmaradt római vízvezeték, a Vardar folyó kőhídja, a török hódoltság idejébeől megmaradt középkori török fogadó, a Kuršumli Han. A Szkopje melletti Vodnó-hegyen található a Balkán legnagyobb keresztje: 76 méter magas, 400 tonna fémből több mint két évig készült, több mint 500 reflektor világítja meg, így 80 kilométerre ellátszik, írja a Wikipedia.

Podgorica: városnézés után egy óra alatt a tengerparton lehetsz

Montenegró fővárosa volt az ötödik balkáni útvonal, ahová áprilisban elindultak a Wizz-gépek. "Tekintve, hogy ötször változtatták meg a nevét (1946 és 1992 között például Titogradnak hívták), gyakorlatilag mindenki uralkodott itt a rómaiaktól a törökökön át az osztrák-magyar Monarchiáig, kétszer a térképről is letörölték, nem csoda, hogy Podgorica olyan, mintha állandó identitásválságban szenvedne. Lehetetlen címkét ragasztani rá: vannak török emlékek, brutalista épülettömbök, vadi új plázák. Kiváló művészeti galériái, rengeteg parkja és élénk kávéházi élete teszik igazán izgalmas célponttá" – írja a Lonely Planet.

Podgorica
Podgorica

Ha megnézted a fővárost, bérelj autót, és irány a tengerpart! A hangulatos, bulis és borzasztó népszerű Budva Podgoricából csak egy óra – tekintve, hogy Budapestről kocsival 11-12 óra lenne eljutni ide, már csak ezért is megéri jegyet venni erre a járatra.

Asztana: ha szereted a szürreális nagyvárosokat

A legutóbb bejelentett járat. 2017 júniusától repül Kazahsztán fővárosába a Wizz Air. Ha szereted a semmiből kinőtt, szürreális nagyvárosokat, és Dubajt már megnézted, te vagy ennek a járatnak a célcsoportja. Nagy melegre viszont ne számíts, Asztana a második leghidegebb főváros a mongóliai Ulánbátor után.

Asztana
Asztana

Asztana 1997-ben lett az ország fővárosa, az "asztana" szó azt jelenti, hogy "főváros", a névválasztásnál fontos szerepet játszott, hogy a szó a világ legtöbb nyelvén könnyen kiejthető. Fővárossá alakítása óta hatalmas fejlődésen ment keresztül: nem csak kormányzati, de ipari, oktatási, egészségügyi és sportközponttá is vált. A fejlődést számos futurisztikus épület, szálloda és felhőkarcoló jelzi, írja a Wikipedia.

Lviv vagy Lemberg: romantikus hosszú hétvégéhez tökéletes

Na, megjött a kedved valamelyikhez?

A Ryanair november elejétől indít az ukrán nagyvárosba járatot Budapestről. Óvárosát az UNESCO 2001-ben a Világörökség részévé nyilvánította. Ha a Lviv név nem ismerős, magyarul gyakran hívják a várost német neve után Lembergnek. A város a lengyel-ukrán határtól kb. 80 kilométerre fekszik, a Lonely Planet szerzői szerint tipikusan olyan hely, ahol gond nélkül Grimm meséken alapuló filmet lehetne forgatni.

Frissen pörkölt kávé illata a levegőben, titokzatos faajtók, romantikus udvarok – Lviv dekadens eleganciája gyakran még a legnagyobb utazásgurukat is meglepi. A város történelmét oroszok, lengyelek, osztrákok, zsidók, magyarok és örmények alakították. Ez legjobban a város gasztrokultúrájában érhető utol, mely mindegyik hatást magába olvasztotta. Én legszívesebben már indulnék is ide! És te? Szavazz!

Lviv
Lviv
Oszd meg másokkal is!
Mustra