#ÉLETEM

Ezért szeretik a nők lenyúlni a pasijuk ruháit

2017. április 15., szombat 17:06 |

Nem kell többé szégyellni, ha aláírt poszterek között alszunk. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni ugyanakkor, mennyire fontos, hogy egy-egy labdás játéknál mindenkinek passzoljunk!

Miért értékelünk olyan nagyra egy-egy örökölt ingóságot, vagy épp egy híresség által megérintett/viselt tárgyat? Az ilyen szinte varázserővel bíró emlékekkel teljesen megegyező külsejű tárgyaknak nincs története, nem tudunk úgy kötődni hozzájuk. Kutatások bizonyítják, hogy a régi, egy-egy emlékhez köthető tulajdonok a gyakorlatban azt az embert hivatottak helyettesíteni, aki előttünk birtokolta őket. Ezt a jelenséget részletezi a Scientific American cikke. 

GettyImages-481065210
Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary

George Newman és Rosanna Smith pszichológusok két kísérletet is lefolytattak, hogy megtudják, miként viszonyulunk ezekhez a különleges tárgyakhoz. Az első kísérletben egy Cyberball nevű számítógépes játékkal játszottak a résztvevők. A játékosoknak azt mondták, hogy a karaktereket szintén emberek vezérlik, de valójában a gép játszott, arra programozva, hogy bizonyos játékosoknak tízszer passzolják a labdát, míg másoknak csak háromszor, a kiközösítettség érzését imitálva így. A résztvevők ezután kitöltöttek egy olyan tesztet, ami a valakihez tartozás szükségességét volt hívatott felmérni, olyan kijelentésekkel való azonosulás alapján, min például: „azt akarom, hogy mások elfogadjanak.” Végül olyan tárgypárokat mutattak nekik, amelyek a kedvenc színészük vagy sportolójuk tulajdonát képezték. A különbség az volt a két tárgy között, hogy az egyiket meg is érintette az adott híresség. Azok a résztvevők, akiket „kiközösítetek” a labdás játék során, nagyobb szükségét érezték a kötődésnek, és inkább választották volna a hírességek által megérintett tárgyakat, mint azok a társaik, akiknek többször passzoltak a játékban. 

A másik kísérletben azt vizsgálták, hatással van-e a jelenségre az, hogy valaki mennyire érzi magát magányosnak. Most arra kérték a résztvevőket, képzeljenek el egy kedvenc hírességük által hordott pulóvert, illetve ugyanezt a pulóvert teljesen sterilizált állapotban. Ezután felmérték, mennyire akarták maguknak a pulóvert, szerintük mennyire volt az képes visszaadni az adott híresség esszenciáját, és azt is, mennyire magányosak maguk a résztvevők. Mindenki egyetértett abban, hogy a viseltes pulóver „igazibb”, de a magányosabb résztvevők sokkal erősebben vonzódtak ahhoz.

Newman szerint arról van szó, hogy az autentikus, egy-egy emlékhez köthető tárgyakra úgy gondolunk, mintha azok egy konkrét ember részét képeznék. Mostantól senkinek sem kell tehát furcsán éreznie magát, ha egy magányos téli éjszakán arra támad kedve, hogy a kedvenc aláírt kosaras kártyájával, mezével aludjon, vagy éppen a partnere ruháját ölelgesse. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta