#ÉLETEM

Ilyenek a túl szexi testek

2017. április 13., csütörtök 20:21

Tripladés mellek a pornóban, tökéletesen feszes idomok a videoklipekben, sima, ránctalan arc a mozifilmekben. És még csak a nőkről volt szó. A férfiaknak ott vannak a rommá gyúrt szuperhősök, vagy csak szimplán egy világítón fehér fogú milliárdos egy vagány sportkocsival. És hát fel kéne venni a tempót.

Nálunk, embereknél a párválasztás egyik alapköve, hogy vegyük észre a másikat, illetőleg hogy minket vegyenek észre. És ha észrevesznek, lássák bennünk a termékenységet, a vitalitást, a potenciális partnert. Nekünk pedig legyenek kapaszkodóink arra vonatkozóan, mire figyeljünk, ha utódaink életrevalóságát és biztonságát szeretnénk szavatolni. Ez az evolúciós alap, erre épül rá minden más.

Például a civilizáció és a kultúra, amelyek valamilyen mértékben meghatározzák, mi az, ami az adott helyen és korban a rátermettség jelzésének számít. A modern világban ilyen a divat és a különféle más, például technikai trendek, korszakokban gondolkodva pedig ilyenek az adott időre jellemző élethelyzetekben hasznos tulajdonságok, tárgyak. Ezek azok a dolgok, amire felfigyel a potenciális partner, és vonzza. Hasonló módon működik egyébként a páva is, náluk a színes toll számít menőnek. 

shutterstock 340320908

Image is everything

És ahogyan az állatvilágban, úgy az ember esetében is könnyű becsapni ezt a működést. Olyan ingerek kellenek ehhez, amik egyrészt a szaporodási siker jelzései, férfiak esetében ezek klasszikusan az erőre, a rátermettségre és a gazdagságra, nőknél a termékenységre és a gyermekgondozási képességre mutatnak. Másrészt a többi elérhető riválishoz képest feltűnőbb, erősebb ingerekre van szükség. Ez még nem új, az optikai tuning történelme az ősidőkig nyúlik vissza: a nagyobb, kerekebb mellek látszatának praktikái éppoly régiek, amilyen a vagyon, az erőforrások kirakatai. Óriási változás történt viszont abban, hogy ma már nem csupán az erősségek kiemeléséről és a gyengeségek elrejtéséről van szó. A fotókat, videókat manipulálni tudjuk, testünket sebészeti módszerekkel, vagy hormonkészítményekkel alakíthatjuk, és mindenféle státuszszimbólumra vehetünk fel hitelt. A kínálat óriási, a lehetőségeink pedig végtelenek, hogy olyan kirakatokat rendezzünk magunkról, amik egyáltalán nem mi vagyunk. A lényeg csak annyi, hogy minél hangosabban, hirdessék: akit ez az image takar, egy igazi evolúciós főnyeremény. Aztán idővel persze elválik, hogy mennyire az, a pávakakas mindenesetre a párzási időszak után levedli a színes farktollait.

A figyelmeddel szavazol

A figyelmünkért azonban nem csak a párválasztásban érdekeltek versengenek, hanem tulajdonképpen mindenki, aki akar tőlünk valamit. A filmproducertől a kereskedőn át a szolgáltatóig. Ehhez is erős ingerre van szükség, amire az ember felfigyel. Még akkor is, ha ehhez el kell torzítani a valóságot. Így születnek a photoshoppolt testű modellek, a nimfomániás pornósztárok, a háromszáz spártai hős, és így működnek a hírműsorok katasztrófa-tudósításai is. Egy olyan világ vesz körbe minket, ahol mindenki a figyelmünkre hajt, és ahol minden elképzelhető inger előállítható és bemutatható, függetlenül attól, hogy a valóságban létezik vagy létezhet-e.

És mivel légyegében mindig a túlélés a tét, biztosra kell menni. Hogy mennyire veszítjük el ebben a világban a realitásérzékünket? Azok a plasztikai sebészek, akik női magazinok utolsó oldalain hirdetik magukat, például remélik, hogy eléggé. Szintén jól járnak vele a zsírégetők, a tömegnövelők és minden olyan termék gyártói, amelyek az összehasonlításban sérült énképünket hivatottak helyreállítani. Merthogy ilyen környezetben nem könnyű élni.

shutterstock 478196071

Trendszer

Már csak a folyamatos változások miatt sem. A trendek ugyanis folyton változnak, mindig el kell tudni adni az újabbat, legyen szó modern elektronikai cikkekről, a ruházati divatról, vagy akár a testképről. A két évvel ezelőtti multimédiás eszköz ma már sokszor elavultnak számít, negyedévenként más színű és mintájú és fazonú ruhák jönnek divatba. És ugyanígy, a néhány évtizede még széles körben vágyott testalkatból (napjainkban ez a plus size kategória) Photoshoppal itt-ott levágtak, és létrehozták a szuperfitt ideált. Ez utóbbi kapcsán érdemes egy pillantást vetni arra is, milyen evolúciós előnyöket domborítanak ki az egyes részletek hangsúlyán keresztül.

A régi idők teltebb, dúsabb keblű, széles csípőjű nőideálja egyértelműen a termékenység és a gyermek gondozására való rátermettség jegyeit hordozta. A sokkal sportosabb, karcsúbb, kacér tekintetű modellek sokkal inkább a könnyű csábíthatóság, a magas libidó, és így a gyakoribb és szenvedélyesebb szex lehetőségét üzenik. Vagyis korábban az számított jó nőnek, aki tutira kihordta a gyereket, aki utána nem halt éhen, ezt ma már főleg a szexuális vágy látszik meghatározni. Rövidebb távon kezdtünk el gondolkodni. Ami nem is csoda, hiszen korunk üzenete is ez: a most van, a jövő bizonytalan, szerezd meg, amit csak tudsz, ki ne maradj semmiből. És az alapszükségleteinkre mindig lehet építeni. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta