#ÉLETEM

Miért lesznek ráncosak az ujjaink egy hosszú fürdő után?

2017. április 13., csütörtök 11:26

Jól járunk például, ha kincseket kell felhordanunk a víz alól, hisz egy ráncos kéz több aranyrudat képes megmarkolni mint egy sima.

Gyakran elhangzik ez a kérdés nyáron, és ezekhez a vitákhoz szolgáltat muníciót a kísérletekkel is megerősített, tudományos igényű válasz. Minden kérdések legalapvetőbbikének megválaszolását Mark Changizinek idegbiológusnak köszönheti az emberiség. 

A jelenséggel kapcsolatos leggyakoribb tévhit talán az, hogy egyszerűen arról van szó, hogy az ujjbegyek megszívják magukat vízzel, és feldagadnak. Azonban már a 1930-as évek óta tudjuk, hogy az ujjakat ért idegsérülés megakadályozza a ráncosodást. Mindez azt látszik megerősíteni, hogy az ujjbegyek reakcióját az autonóm idegrendszer szabályozza, olyan önkéntelen folyamatról van tehát szó, mint a légzés vagy az izzadás. Egészen pontoasan: az aszalt gyümölcsre emlékeztető ujjak a bőr alatti vérerek összehúzódása miatt alakulnak ki.

shutterstock 297519437

Changizi és evolúcióbiológusokból álló csapata már 2011-ben is azon az állásponton volt, hogy a ráncosodás valamilyen evolúciós szerepet tölt be. Az ujjbegyeken és a lábujjakon kialakuló, autógumikra emlékeztető mintázatok szerintük abban segítenek, hogy könnyebben találjunk fogást vizes tárgyakon. A feltevést bizonyítandó, egy újabb kutatás résztvevői azt a feladatot kapták, hogy előbb száraz, majd ráncos ujjakkal is megpróbáljanak különféle, száraz és nedves tárgyakat felemelni. A 30 percig percig áztatott ujjak sokkal eredményesebbek voltak a nedves tárgyak megragadásában, nem segített ugyanakkor a ráncosság a száraz tárgyak esetében.

A ráncos ujjak valószínűleg az élelemgyűjtésben voltak őseink segítségére, így könnyebben szedték össze az élelmet nedves talajon, a lábujjakat érintő hasonló ráncosodás pedig megakadályozta, hogy elcsússzanak. Maradtak azért megválaszolatlan kérdések is, kérdés. hány másik faj esetén jelentkezik a bácsi/néni ujj szuperképessége, amit az embereken kívül eddig csak makákóknál figyeltek meg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta