Nem árt, ha vigyázunk az orrcsepp használattal

Egy New York-i orr-füll-gégész szerint, ha túl gyakran használják őket, az oximetazolin hatóanygú készítmények ronthatnak az orrdugulásos tüneteken. A megoldást minderre az jelentheti, ha többféle, különböző hatóanyaggal dolgozó készítményt is használunk.

A meleg idő nem csak a rövidnadrágokat hozza el, hanem a szezonális allergiák érkezését is jelzi. A bedugult orrok ellen folytatott elkeseredett küzdelmükben sokan ragadnak orrsprayt, nem árt tudni azonban, hogy egyes hatóanyagok túl gyakori használat hosszú távon akár ronthat is a helyzeten. 

shutterstock 167927381

Az oximetazolin hatóanyagú termékek például úgy működnek, hogy összeszűkítik az érintet nyálkahártya ereit, és ezzel csökken a duzzanatm ls a levegő szabadabban áramolhat. De Dr. Madeleine Schaberg, egy New York-i fül-orr-gégész magyarázata szerint, a túlzásba vitt orrspray használat akár vissza is üthet. Néhány nap használat után az orr erei gyakorlatilag függővé válnak, és a szer hiányában még inkább megduzzadhatnak. Így visszatér az orrdugulás is, sőt, minél többet használja valaki az orrsprayt, annál rosszabb lesz a helyzet.

De pánikra semmi ok, van megoldás! Schaberg szerint az érösszehúzó orrcseppek is használhatóak azért, csak nem árt mértéket tartani. Emellett az jelentheti a megoldást, ha más típusú spray-kkel bővítjük az arzenált. Nem árt bevetni sóoldatos készítményeket, az orr kimosására használható Neti kannát, meg persze ott vannak a vényköteles, szteroidtartalmú cseppek is. Persze ezek mind csak a tüneteket nyomják el, a kezelés alapját az allergia bármely súlyossági fokában alkalmazható antihisztamin tartalmú gyógyszerek jelentik.

Jó szerencsét mindenkinek!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek