#ÉLETEM

Nem árt, ha vigyázunk az orrcsepp használattal

2017. április 9., vasárnap 16:41

Egy New York-i orr-füll-gégész szerint, ha túl gyakran használják őket, az oximetazolin hatóanygú készítmények ronthatnak az orrdugulásos tüneteken. A megoldást minderre az jelentheti, ha többféle, különböző hatóanyaggal dolgozó készítményt is használunk.

A meleg idő nem csak a rövidnadrágokat hozza el, hanem a szezonális allergiák érkezését is jelzi. A bedugult orrok ellen folytatott elkeseredett küzdelmükben sokan ragadnak orrsprayt, nem árt tudni azonban, hogy egyes hatóanyagok túl gyakori használat hosszú távon akár ronthat is a helyzeten. 

shutterstock 167927381

Az oximetazolin hatóanyagú termékek például úgy működnek, hogy összeszűkítik az érintet nyálkahártya ereit, és ezzel csökken a duzzanatm ls a levegő szabadabban áramolhat. De Dr. Madeleine Schaberg, egy New York-i fül-orr-gégész magyarázata szerint, a túlzásba vitt orrspray használat akár vissza is üthet. Néhány nap használat után az orr erei gyakorlatilag függővé válnak, és a szer hiányában még inkább megduzzadhatnak. Így visszatér az orrdugulás is, sőt, minél többet használja valaki az orrsprayt, annál rosszabb lesz a helyzet.

De pánikra semmi ok, van megoldás! Schaberg szerint az érösszehúzó orrcseppek is használhatóak azért, csak nem árt mértéket tartani. Emellett az jelentheti a megoldást, ha más típusú spray-kkel bővítjük az arzenált. Nem árt bevetni sóoldatos készítményeket, az orr kimosására használható Neti kannát, meg persze ott vannak a vényköteles, szteroidtartalmú cseppek is. Persze ezek mind csak a tüneteket nyomják el, a kezelés alapját az allergia bármely súlyossági fokában alkalmazható antihisztamin tartalmú gyógyszerek jelentik.

Jó szerencsét mindenkinek!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta