#ÉLETEM

Minden, amit a mosolygödröcskékről tudni akartál

2017. április 7., péntek 10:42

Ismerd meg a gribedlik anatómiáját, hogy mi idézheti őket elő, és hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki szeretne belőlük egy párat.

Joseph Gordon-Levitt és Adam Levine elképzelhetetlen nélkülük, és plasztikai sebészek is szívesen varázsolnak ilyet bárkinek, aki ilyenre vágyik.  Bizony, az arcon felbukkanó gödröcskék, más néven gribedlik, nagy népszerűségnek örvendenek, de sajnos kevés tudományos igényű kutatás lelhető fel velük kapcsolatban. A SciShow videója összeszedte, mit érdemes tudni a mosolygödrökről. 

A gödröcskék anatómiája

A rendelkezésre álló anatómiai kutatások alapján úgy tűnik, a gödröcskékért a nagy járomcsonti izom (musculus zygomaticus major) a felelős. Ez, a szájat és a járomcsontot összekötő izom teszi lehetővé, hogy mosolyogni tudjunk, és bizonyos esetekben nem egy, hanem két ponton is kapcsolódik az ajkak környékéhez: az egyik tapadási pont kicsivel a száj sarka felett van, a másik pedig picivel lejjebb. Az alsó izomrész sokszor az arcbőr egy pontjához is hozzátapad, így amikor összehúzódik, a bőr behorpad. Kevésbé mosolyfakasztó tény, hogy ezeket az eredményeket holttestek tanulmányozása szolgáltatta az orvostudomány számára.

Egyéb körülmények

Úgy tűnik, hogy a gribedliket örökölhetjük és 9 génnel játszik ebben szerepet ebben. A helyzetet bonyolítja, hogy van, akinek csak gyerekkorában, van, akinek csak felnőttként jelennek meg a gödröcskék, ami nem annyira meglepő persze, ha tudjuk, hogy kialakulásukat egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen például az arcbőr ruganyossága és annak zsírtartalma, ami ugye kor és nem függő is. 

Mesterséges gödrök

Nem kell aggódni, ha valaki nem volt túl szerencsés a genetikai lottón, rendelkezésre állnak a gödröcskéket imitáló piercingek, és a plasztikai sebészek is kifejlesztették a maguk eljárását, még ha egy másik izmot használnak is a gribedlik arcra szerkesztéséhez. A természetes gödröcskékkel rendelkezők megnyugtatására szolgálhat ugyanakkor, hogy a műtétileg előidézett gödrök nem feltétlenül tartósak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta