#ÉLETEM

Tartasz az öregkortól? Eloszlatjuk a félelmeid!

2017. április 3., hétfő 20:09

Öregedni nyilván senki nem szeret, pedig minden életkornak megvan a maga szépsége, és ez nem csak egy jól hangzó klisé.

Kutatások bizonyítják, hogy nemcsak fiatalon vihetünk csúcsra bizonyos szellemi vagy fizikai képességeket. A Business Insideren bukkantunk rá arra az érdekes infografikára, ami szemlélteti, hogy mikor és miben remekelünk életünk során. Ezen felbuzdulva pedig utánajártunk, hogy milyen előnyökkel jár a korosodás, és hogy miért is nem ártana példát vennünk az idősektől. Feltéve, ha boldogok akarunk lenni.

Kognitív képességek és testi adottságok

Az említett infografikán többek között az is látszik, hogy a kisiskolás (7-8 éves) kor a legideálisabb időszak az idegen nyelvek elsajátítására. A nyelvészek és a pszichológusok ugyan még mindig nem tértek közös nevezőre abban, hogy pontosan mikor a leghatékonyabb a nyelvtanulás, abban egyetértenek, hogy a legtöbb ember számára a pubertás kor előtt sokkal könnyebb egy második nyelv elsajátítása. Az is kiderül, hogy átlagosan 22 éves korunkban a legjobb a névmemóriánk, 30-as éveinkben pedig az arcfelismerésben remekelünk.

Ami pedig a fizikai tulajdonságokat illeti: izmaink 25 éves korunkban a legerősebbek és ez a további 10-15 évben alig változik. Jó hír az is, hogy ez az egyik olyan adottságunk, amit a legkönnyebb fenntartani vagy fejleszteni - köszönhetően az állóképességet felturbózó edzéseknek. Sokunknak talán az sem újdonság, hogy csontozatunk 30 éves korunkig erősödik és körülbelül ekkor érik el a legnagyobb sűrűséget. Megfelelő kalcium- és D-vitaminfogyasztással hosszabb távon fenntarthatjuk ugyan a csontok egészségét, egy idő után azonban már ez sem segít, a kor előrehaladtával veszítenek sűrűségükből.

shutterstock 295062152

De mi lesz jobb ezután?

Például a szellemi teljesítményünk. Talán nem véletlen, hogy a Nobel-díjat nyerő emberek átlagéletkora 40 év, legalábbis a National Bureau of Economic Research tanulmánya szerint. De akkor sincs gond, ha nem pályázol ilyen komoly elismerésekre, a szakértők szerint ugyanis díjak nélkül is megállja a helyét az a koncepció, hogy 40 felett érünk el igazán kiemelkedő sikereket a karrierünkben.

De a vizsgálatok szerint mások érzelmeinek megértésében is sokkal jobbak a 40-es és 50-es éveikben járók a fiatalabbaknál. A tudósok mintegy tízezer embert vontak be abba a kutatásba, amiben az alanyoknak emberi szemeket ábrázoló fotókat mutattak, majd arra kérték őket, hogy próbálják meghatározni az adott személy érzelmeit. Az eredmények alapján a 40-60 éves korosztályba tartozók azonosították a legpontosabban és a leggyorsabban a kérdéses személyek lelkiállapotát pusztán azok tekintetéből.

De ez még nem minden. Egy Gallup-felmérésből kiderült, hogy Amerikában a 65 éves kor felettiek kétharmada meg van elégedve a kinézetével. A férfiaknak a saját külsejükről alkotott képe a 80 éves koruk körül a legpozitívabb, ennek a korosztálynak a 76 százaléka ugyanis egyetértett az alábbi állítással: “Mindig jól érzem magad a bőrömben”. A nőknél ez ez arány valamivel kisebb (70%) és átlagosan 74 éves korukban vélekednek így magukról.

Egy másik vizsgálatban pedig a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy egy képzeletbeli tíz fokos létrán értékeljék, mennyire boldogok. A legidősebb, 82-85 éves korosztály volt az, akik átlagban a legmagasabb szintet, a létra hetedik fokát jelölték meg a saját életükkel való elégedettség meghatározására.

Ezért (is) érdemes példát vennünk az idősebbekről

A szülőktől, nagyszülőktől és idősebb ismerőseinktől nagyon sok mindent tanulhatunk az élet apró örömeiről és a valódi értékekről. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az életkor előrehaladtával az emberek egyre inkább a mindennapi tapasztalatokban találják meg örömüket, míg a fiatalok a rendkívüli, extrém élmények alapján határozzák meg magukat. A szakértők több mint kétszáz 19 és 79 év közötti nőt és férfit kérdeztek számukra boldogságot jelentő élethelyzetekről, amelyek között volt hétköznapi és különleges is. Az eredmények kimutatták, hogy a megkérdezettek közül leginkább az idősebbek voltak azok, akik a viszonylag átlagos, hétköznapi eseményeket (pl. egy séta a parkban vagy közös program a családdal) is kimondottan örömteliként élték meg, míg a fiatalok nem érték be ennyivel.

A nagy döntések ideje

Úgy tűnik, tényleg van valami ijesztő egy kerek évszámú születésnap közeledtében, a kutatók szerint a 29, 39, 49 és 59 évesek sokkal hajlamosabbak nagy (jó vagy rossz) döntéseket hozni és változtatni az életükön. Az eredmények szerint különösen nagy számban vannak a 9-es számmal végződő életkorúak olyan közösségekben, ahol társat keresnek, először futnak maratont vagy öngyilkossággal próbálkoznak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta