7 tipp a pénztárcabarát sportoláshoz

A testmozgás lehet idő- és pénzigényes elfoglaltság is, de mi segítünk kiiktatni (vagy legalább minimalizálni) az egyik zavaró tényezőt. 

1. Ne költs feleslegesen!

A Muscle and fitness oldalán találtunk rá erre a tanácsra, ami elég kézenfekvő. De mire is gondoltak pontosan? Mielőtt belevágnánk az életmódváltásba, járjunk utána, hogy pontosan mire van szükség, mert rengeteg eszköz és kiegészítő kapható, csak éppen nem biztos, hogy nekünk is kell mindegyik, mozgásformától, intenzitástól, meg persze az egyéni adottságoktól függ, miből áll a lista. Szerencsére elég jól utána lehet irodalmazni, vagy az sem ördögtől való, ha megkérdezed sokat sportoló ismerőseidet, esetleg egy szakembert. 

shutterstock 133205255

2. Nem kell mindenből a legjobb!

Ugyanebben a cikkben javasolják azt is, hogy ha valamire szükségünk is van, nem kell feltétlenül a csúcstermékeket megvenni, gondolunk itt például a ruházatra. Nemrég mi is összehasonlítottuk, hogy mit tudnak az olcsó és a márkás futópólók, valamint -nadrágok, és szerencsére pár ezer forintból is le lehet tudni ezeket a tételeket, de kezdetnek persze egy kinyúlt póló és a kedvenc melegítőnadrág is megteszi, a lényeg, hogy mozogjunk. Ugyanitt olvastuk azt is, hogy nem kell feltétlenül teletömni a szekrényt mindenféle táplálékkiegészítőkkel, ha odafigyelünk az étkezésre, és arra, hogy a szerveztünk vitamin- és ásványianyag-ellátottsága megfelelő legyen, akkor már jók vagyunk. 

shutterstock 113480059

3. Az otthon is lehet edzőterem

Számtalanszor írtunk már arról, hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki az otthoni edzéssel szimpatizál. Bár ha valaki teljesen kezdő, akkor jó, ha van a közelben egy szakértő, aki meg tudja mutatni, mit hogyan kell csinálni, mik a hibái, ehhez kevés egy telefonos alkalmazás vagy egy YouTube-os tornavideó, esetleg egy tükör. Ha viszont tisztában vagyunk azzal, hogyan kell helyesen kivitelezni a gyakorlatokat, akkor az internet tényleg a lehetőségek tárháza. És ha mégis szánnánk egy kis összeget a házi edzőteremre, akkor szépen, lassan bővíthetjük az eszközök számát. A kezdőknek bőven elég egy pár kézi súlyzó, a haladóknak viszont már egy szett kell, majd jöhet a gumiszalag, gumikötél és a fitneszlabda. 

shutterstock 343617365

4. Futás és társai

Futni bárhol lehet, ugye, szóval a bérleten így is spórolhatunk, de azért ennek a mozgásformának is megvannak a maga költségei, például nem árt beruházni egy jó cipőbe, és ez sokak pénztárcájának megterhelő lehet, de tesztünkből kiderült, hogy az olcsóbb és az akciós lábbelik között is találni olyat, ami beválhat, vagy legalábbis ideiglenesen mindenképpen. Vagy ott van a kerékpározás, amivel szintén csak egy baj van, nagy az indulóköltség, hiszen venni kell egy biciklit. Persze ha ez a tétel már ki van pipálva, akkor hajrá! Bár ne felejtsük el, hogy néha bizony szervizelni kell a kétkerekű járműveket is. A tömegközlekedést és az autózást persze gyaloglással is ki lehet váltani, vagy ott van a roller (fiatalos, kalandos lelkületűeknek pedig a gördeszka vagy longboard). 

shutterstock 529823773

5. Szabadtéri kondiparkok

Itt a tavasz, szóval ha éppen nem zuhog vagy fúj orkánerejű szél, akkor semmi akadálya nincs annak, hogy kimenjünk a friss levegőre. Az utóbbi pár évben gombamód szaporodtak a szabadtéri kondiparkok, amelyek eszközeit bárki bármikor használhatja. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a közelben hol található ilyen sportolási lehetőség, akkor nézd meg a térképünket, ami nem a legfrissebb, de hátha találsz olyan kondiparkot, amit korábban nem ismertél. 

6. Figyeld az akciókat!

Ha nem tudsz lemondani az edzőterem kínálta lehetőségekről, akkor érdemes egy kicsit utánajárni annak, hogy hol vannak akciós bérletek, illetve hűségszerződés, ami azt jelenti, hogy minél hosszabb időre köteleződik el valaki egy szolgáltató mellett, annál kevesebbet kell fizetnie. Nemrég egy olyan új edzőteremben jártunk, ahol 24 hónapos, azaz kétéves futamidővel 6000 forint a havi bérlet ára. Persze ez csak azok számára opció, akik tudják, hogy elég kitartóak lesznek. És érdemes érdeklődni a munkahelyen is, hátha van olyan jóléti intézkedés, hogy az alkalmazottaknak ingyenes vagy kedvezményes belépőt biztosítanak valamelyik edzőterembe.

shutterstock 508510993

7. Állj össze másokkal!

Van, aki egyedül szeret edzeni, nincs ezzel semmi baj, nem vagyunk egyformák. Sokak számára viszont motiváló mások társasága, és a csapatsportokkal is remekül át lehet mozgatni a testünket. Ha nincs ingyenes sportpálya a közelben, akkor pedig szét lehet dobni a bérlés költségeit, és ugyanez igaz arra is, ha némi izgalmat akarnak vinni a hétköznapokba, és, mondjuk, kajakozni vagy kenuzni támad kedvük. Ja, és kellően tapasztalt és ügyes baráttal személyi edzőn is lehet spórolni, persze azért ügyelj arra, hogy mennyire használod ki a kapcsolat adta lehetőségeket. 

shutterstock 429490462
Oszd meg másokkal is!
Mustra