#ÉLETEM

Tudja, melyik tévéműsor oldja a stresszt?

2017. március 17., péntek 07:27 |

Nem, nem a valóságshowk, és nem is a gyerekmesék, hanem az állatokról és növényekről szóló dokumentumfilmek. Egy új tanulmány szerint legalábbis a természetfilmeknek a jógához vagy a meditációhoz hasonló pozitív hatásai vannak - írja a Daily Mail

A Kaliforniai Egyetem kutatói összefogtak a BBC Earth tévécsatorna munkatársaival, hogy kiderítsék, milyen hatása van a természetfilmeknek a nézők aktuális kedélyállapotára. Megfigyeléseik alapján kiderült, hogy egy-egy rövidebb filmrészlet megnézése nemcsak a szorongás, a félelem és a fáradtság mértékének azonnali csökkentésében segít, de növeli az ámulat, az öröm és az elégedettség érzését. A The Real Happiness Project nevű kezdeményezés alkotói ezért arra törekednek, hogy minél közelebb hozzák a nézőket a természet világához - és ezzel hozzájáruljanak a lelki jóllétükhöz.

“Roppant izgalmas és hálás dolog látni, hogy egy természetfilm mennyire drámai hatással van a nézők hangulatára és mélyebb érzelmeire. Bízunk benne, hogy ezek a műsorok az emberek természetvédelem iránti elköteleződését is erősítik” - nyilatkozta Mike Gunton, a Planet Earth 2. producere.

A felmérésbe összesen 7500 embert vontak be a világ minden tájáról, akiket arra kértek, számoljanak be aktuális kedélyállapotukról, majd rövid jeleneteket játszottak le nekik különböző tévéműsorokból: drámákból, hírekből és természetfilmekből. A résztvevők reakcióit pszichometriai tesztekkel és “arctérképészeti” technológiával elemezték. Az eredmények alapján a természetfilmekből mutatott részletek különösen a nők érzelmi világában váltottak ki komoly hatást, a 16-24 évesek körében pedig elsősorban a szorongás, a szellemi túlterheltség és a fizikai fáradtság érzését enyhítették.

GettyImages-461039850
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images Hungary

A kutatás keretein belül további 150 tanulmányt elemeztek, és Dacher Keltner, a Berkeley Egyetem professzora azt találta, hogy a természethez való közelségünk a figyelmünket és a kognitív teljesítményünket is növeli, miközben biztosítja a lelki nyugalmunkat. Ez nem is olyan meglepő; mindenki megtapasztalhatta már, hogy mennyire fel lehet töltődni a természetben. De úgy látszik, a virtuális természetközeli élmény is elég ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, Keltner és munkatársai szerint pedig a dokumentumfilmek nézése kihat a munkahelyi hatékonyságunkra és a fizikai jóllétünkre is. Ráadásul a csodálat és áhítat gyakori átélésének köszönhetően társas kapcsolataink is szorosabbá válnak, a boldogságkutatók szerint ugyanis az ámulat katartikus érzése empatikusabbá, türelmesebbé és odaadóbbá is tesz minket. 

Gondolta volna, hogy a tévézés nemcsak elbutítani tudja az embert?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta