#ÉLETEM

Jóképű pasik miatt salátáznak a nők?

2017. március 17., péntek 14:00 |

Bár egyre hangosabban küzdünk, hogy egy kevésbé felszínes világban éljünk, még mindig elég nagy a társadalmi nyomás a nőkön, hogy minél jobban és csodálatosabban nézzenek ki. És néha a tudomány sem azok oldalán van, akik szerint a külső (vagy éppen a vagyoni helyzet) nem számít. Tudja, hogy mire jöttek rá nemrég dán kutatók? A nők állítólag jóképű férfiak társaságában inkább egészséges, alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak, hogy vonzóbbnak tűnjenek. Fordítva ez nem működik, sőt, a pasik inkább azzal vannak elfoglalva a közös étkezésnél, hogy felvágjanak. 

Több helyen is belefutottunk abba a kutatásba, amelynek eredményei a Food Quality and Preference címú folyóiratban jelentek meg. Az Aarhaus Egyetemen összesen öt kísérletet végeztek annak érdekében, hogy kiderítsék, ha vonzódunk valakihez, az hogyan befolyásolja étkezési szokásainkat. A férfiak állítólag a nekik tetsző nők társaságában sokkal többet költenek, vagyis nem vetik meg a drága italokat és ételeket, hogy kelleően jó partinak tűnjenek, de hogy mennyire egészséges is, amit választottak, azzal nem igazán törődnek. Bezzeg a nők, ők próbálnak minél alacsonyabb kalóriatartalmú ételt választani, vagyis a sült krumplinak esélye sincs a salátával szemben. Ja, és azonos nemű vacsorpartnernél nyoma sincs ezeknek a preferenciáknak - írja a Daily Mail.

"A férfiak listájának elején a szépség és az egészség szerepel, ha párválasztásról van szó, a nőknél pedig a státusz és vagyon a két legfontosabb szempont" - állítja Tobias Otterbring, aki egy elég érdekes javaslattal is előállt, szerinte a gyorséttermeknek több jóképű férfit kellene alkalmazniuk, hátha így a női vendégek inkább az egészségesebb lehetőségeket választanák a menüről. 

what.gif

Igazságot a sült krumplinak!

Bár nyilván van némi igazság a fentiekben, azért nem mindenki ért egyet a kutatás eredményével. A Telegraph össze is gyűjtött pár szórakoztató Twitter-bejegyzést: 

"Tegye fel a kezét, aki ezentúl mindig sült krumplit rendel majd, hogy elbizonytalanítsa a pasikat!"

"A nők tesznek a pasikra, ha egy szemrevaló sült krumplit is van a közelben"

"Kell a francnak a saláta, ide a sült krumplival!...És add ide a ketchupot, ha már arra jársz!"

"Milyen nőket kéredzetk meg? Sültkrumpli>saláta bármikor"

Nem teljesen légből kapott

Persze nem ez az első kutatás, ami azzal foglalkozott, milyen hatással van a környezetünk az étkezésünkre, tudjuk, hogy a kollégák és a családunk is szabotálhatják a fogyókúránkat, mert társaságban egyszerűen többet eszünk, főleg, hogyha a barátokon van pár plusz kiló, vagy éppen vékonyak, de nagyon sokat tudnak enni. Az sem mindegy ám, hogy milyen a felszolgáló személyzet külseje: aki diétázik, állítólag többet eszik, ha testesebb a pincér/pincérnő, aki pedig nem, az akkor eszik többet, amikor átlagos vagy vékony testalkatú a felszolgáló.

És a férfiakon is nagy a nyomás ám: a Food&Brand Lab tanulmánya szerint társaságban sokkal többet esznek a kelleténél, hogy erőt és dominanciát mutassanak. A nőknél pedig fordított volt a helyzet: ők kevesebbet ettek a közönség előtt, sőt még kínosnak is élték meg az egész megmérettetést. Persze a túlevés számunkra sem ismeretlen probléma, egy pár évvel ezelőtti kutatás azt sugallja, a nőkben ez genetikailag kódolt

Mit gondolsz a dán kutatásról?

 • 94
  Van benne valami, én is hasonló megfigyeléseket tettem.
 • 67
  Biztos van, aki így működik, de ez nem általános.
 • 49
  Senki miatt sem mondanék le a sült krumpliról.
 • 42
  Engem drága ételekkel nem lehet lenyűgözni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta