#ÉLETEM

Így kell eltüntetni a pattanást

2017. március 10., péntek 13:47

Nagyon sok minden okozhat pattanást, például az is elég, ha nem tisztítja meg az arcát hajmosás után, nem étkezik elég egészségesen, esetleg dohányzik vagy éppen túl sokat stresszel, és persze ott vannak azok a fránya atkák. De mit lehet tenni velük? 

Nyomkodni biztosan nem ér

Tudjuk, mindenki csinálja, de a szakszerűtlen nyomkodás rossz dolog. Vagyis a legelső dolog, amit tehet, hogy kivár, a fehér fejű ragyák ugyanis 3-4 nap alatt visszahúzódnak, ám ha megkínozza ezeket, akkor könnyen elfertőződhetnek és begyulladhatnak, és innentől már csak nagyon lassan gyógyulnak, esetleg heg marad utánuk.

Próbálkozhat különböző kencékkel is (nem, a fogkrém nem számít annak), de azért nem mindegy, mivel próbája eltünteni a pattanásokat. "Semmiképpen sem retinol- vagy hidrokortizol tartalmú krémet tegyünk rá. Hatóanyagként megemlíthető a cink-oxid, az ezüst, a szalicilsav, a teafaolaj, esetleg enyhén alkoholos ecsetelők. Tilos a bőrt szárítani, inkább táplálni kell, de ehhez ismerni kell az előzményeket. A pattanások olyan sokféle okból és területen alakulhatnak ki, hogy érdemes a pontos ok meghatározása szerint kezelni őket" - nyilakozta nekünk korábban Csernai Judit oktatókozmetikus.

shutterstock 92509564

A módszertan bátraknak

A Derm Blog szerzője, Dr. Jeffrey Benabio listázta, hogy mi a teendő, ha nem hallgatunk a szakemberekre, és saját kezünkbe vesszük a dolgokat: 

  1. Csak azt a pattanást nyomja ki, ami már elég érett, vagyis ami már fehér vagy sárga. Ha nem várja meg ezt az állapotot, és így kezdi el piszkálni, azzal bizony csak ront a helyzeten.
  2. Mossa meg az arcát és a kezét meleg vízzel és szappannal, majd törölközzön meg!
  3. Fogjon egy tűt, és a hegyét tartsa bele egy gyufa vagy egy gyújtó lángjába! 
  4. Várja meg, hogy a tű egy kicsit lehűljön, majd alkoholos vattapamaccsal vagy tiszítókendővel törölgesse meg a hegyét!
  5. A pattanást és annak környékét is törölgesse meg egy másik alkoholos vattapamaccsal vagy tiszítókendővel!
  6. Ha ezzel megvan, akkor közelítse meg a pattanást a tűvel úgy, hogy az párhuzamos legyen a bőrével, és óvatosan szúrja át a kidudorodó részt, majd szakítsa fel. 
  7. Ha semmi nem távozik a pattanásból, akkor sajnos nem volt elég érett, szóval várnia kell 12-24 órát.
  8. Gyakoroljon egyenletes nyomást a pattanás környékére, de eszébe ne jusson az ujjai közé fogva nyomkodni a pattanást, mert így a váladék még mélyebbre jut, és a kis fehér valami helyett egy nagy és vörös göb lesz majd az arcán.
  9. Óvatosan törölgesse meg a területet egy másik alkoholos vattapamaccsal, illetve -koronggal vagy tiszítókendővel.

És utána? 

Ha nem bírt magával, akkor a merénylet után helyezzen hideg borogatást a pattanás helyére, így remélhetőleg nem dagad fel az arca azon a ponton, majd jöhet a benzoil-peroxid, pontosabban benzol-peroxidot tartalmazó készítmény, ami csökkenti a gyulladás kialakulásának veszélyét, valamint kisebb az esélye, hogy nyoma marad a pattanásnak - tanácsolja a Woman's Health. Mi pedig hozzátesszük, azért a pattanás elleni szerekkel vigyázzon, nem szabad totális háborút vívni ellenük, és jobb, ha tudja, hogy az Európai Unióban a benzoil-peroxid tartalmú krémek gyógyszernek minősülnek, patikában kaphatóak. „Ne vásároljanak ész nélkül ilyen hatóanyagú termékeket! Ezt orvosok írják fel súlyos (!) aknés bőr esetén" – figyelmeztetett Juhász Klára kozmetikus mester egy korábbi cikkünkben

Ezután nem tehet mást, várjon. Gary Goldberg dermatológus szerint ha már nem szivárog semmi a pattanásból, akkor nyugodtan el lehet fedni dekorkozmetikumokkal is. Érdemes valamilyen zöldes árnyalatú korrektort használni, mert ez elfedi a vörösséget, Goldberg hozzátette, persze a legjobb megoldás mindig a megelőzés, és ha ez hatástalan, a pattanások mindig visszatérnek, akkor vagy változtatni kell a bőrápolási szokásokon, vagy fel kell keresni egy szakembert (Éljen a pattanás pornó!) És ne feledje, lehet, hogy a pattanásos bőr azt jelenti, hogy tovább marad fiatalos!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta