Az igazi férfi sokat eszik!

Tudat alatt a férfiak az erőt és a férfiasságot demonstrálják azzal, ha többet esznek társaiknál - derül ki a Food&Brand Lab friss tanulmányából. Sőt, ha még közönségük is van, még többet fognak fogyasztani. Ez pedig jól magyarázza, miért tömik magukat degeszre férfirokonaink minden ünnep alkalmával. 

A gasztropszichológusok már rég felhívták arra a figyelmet, hogy társaságban akár kétszer annyit eszünk, mint egyedül tennénk, de a férfiak hajlamosak még jobban túlvállalni magukat, ha a barátaikkal étkeznek. A tanulmányban megállapítottak, hogy a férfiak társaságban akkor is sokkal többet esznek a kelleténél, ha erre nem kérték őket. 

shutterstock 375315058

Bizonyítás mindenek előtt

A Cornell Egyetem kísérletében nagyjából azonos tömegű egyetemisták vettek részt, akiknek az volt a feladata, hogy egységnyi idő alatt minél több csirkreszárnyat fogyasszanak el. Bár a nyeremény egy szimpla műanyag medál volt, a versenyzők még így is négyszer annyi ételt ettek meg, mint az átlag.

Azok a férfiak, akik közvetlenül a közönség közelében tartózkodtak, 30 százalékkal többet ettek, mint akik messzebb ültek az éljenző tömegtől. Az utóbbiak klassz mókának, kihívásnak fogták fel az evéspróbát. A nőknél fordított volt a helyzet: ők kevesebbet ettek a közönség előtt, sőt még kínosnak is élték meg az egész megmérettetést.

"Inkább a barátainkra koncentráljunk, és ne arra, hogy 'leegyük' őket!" - tanácsolja Brian Wansink, a Cornell Egyetem gasztropszichológusa. A férfiaknak pedig azt üzeni, hogy férfiasságuk fitogtatására inkább szkanderezzenek egy jót a barátjukkal, minthogy az evéssel szórakozzanak. 

Ha többet szeretne tudni arról, milyen tényezők befolyásolják étkezési szokásainkat, látogasson el pszichológiai rendezvénysorozatunk következő előadására. A képre kattintva jegyet vásárolhat, a további előadásainkról pedig szívesen értesítjük, ha feliratkozik hírlevelünkre. 

A testsúlyom és én, avagy az evés lélektana 640x360.png
Oszd meg másokkal is!
Mustra