#ÉLETEM

Két órával kellene kevesebbet dolgoznunk

2017. február 13., hétfő 16:11

Az Eurostat adatai szerint az átlagos magyar hetente 40,9 órát dolgozik, ami annyira nem tűnik rossznak, hiszen Görögországban a munkahét 44,5 óra, Izlandon pedig 45,1 óra, és a sort még lehetne folytatni. De egy új ausztrál kutatás szerint a kicsivel több mint 5x8 óra is sok, ha nem akarjuk, hogy rámenjen az egészségünk. Részletek a hajtás után!

Nők vs. férfiak

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem egy nyolcezres minta alapján arra jutott, hogy egy ideális munkahét 39 órás, mert ha valaki ennél többet dolgozik, az mentálisan és fizikálisan megviseli, hiszen nem tud kellően odafigyelni magára.  

A 39 óra persze csak egy átlag, a kutatást vezető Dr. Huong Dinh szerint különbséget kell tenni a nemek között, a nőknél az ideális munkaórák száma 34, a férfiaknál pedig 47. A kutató ezt azzal indokolja, hogy a férfiaknak kevesebb munkán kívüli kötelezettségük és elfoglaltságuk van, például kevesebb házi munkát végeznek, szóval ők csak nyugodtan töltsenek több időt a munkahelyükön, a nők viszont a túlterheltség miatt csak egészségük árán tudnak annyit dolgozni, amennyit egyes munkáltatók elvárnak tőlük. 

A túl sok munka káros

A nemek szerinti különbségtételen lehet vitatkozni, de abban mindenki egyetért, hogy a túl sok munka kinyír minket. Íme pár tudományos bizonyíték:

 • Egy 2015-ös kutatás szerint a heti 55 órát dolgozók 33 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek szívrohamot azokhoz képest, akik heti 35-40 órát dolgoznak.
 • Egy másik kutatás alanyai közül azoknál, akik 55 órát dolgoznak, 16 százalékkal volt nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik hetente átlagosan 45 órát dolgoztak huzamosabb ideig. Azoknál, akik pedig hetente 60 órát töltöttek a munkában, 35 százalékkal nőtt meg az ilyen problémák előfordulásának veszélye.
 • A heti 60 órát (vagyis napi 12 órát) dolgozó nőknek háromszor nagyobb az esélye arra, hogy idővel szívbetegség, daganatos megbetegedés, ízületi gyulladás vagy cukorbetegség alakuljon ki náluk, valamint kétszer olyan valószínű, hogy krónikus tüdőbetegségben fognak szenvedni vagy asztmások lesznek – azokkal a nőkkel szemben, akik a hagyományos, heti negyven órás munkarendben dolgoznak.
 • Egy másik felmérés szerint  37 százalékkal nő a munkahelyi baleset kockázata egy 12 órás munkanap során, és ez az arány túlórázás esetén 61 százalékra nő.

Egyetért azzal, hogy dolgozzanak kevesebbet a nők?

 • 272
  Igen, tényleg jobban le vannak terhelve.
 • 96
  Nem nemek szerint kellene különbséget tenni.
 • 108
  Legyen mindenkinek 39 órás a munkahete.
 • 46
  Én már a 40 órának is örülnék.
 • 71
  Miért kell tovább ásni az árkot a nemek között?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta