Rontja a szerelem esélyét, ha túl sokat randizunk

Teljesen más most egyedülállónak lenni, mint szüleink idejében: rengeteg társkereső oldal és app gondoskodik arról, hogy megtaláljuk a nagy Ő-t. Vagy legalábbis találjunk valakit. Bár vannak olyan helyzetek, amikor jobb szinglinek maradni, mint beleugrani egy pánikkapcsolatba, sokan gőzerővel azon vannak, hogy társat találjanak. Ez pedig ritkán megy rossz választások és béna randik nélkül, így nem nehéz belecsöppenni egy folyamatos randispirálba. De vajon okozhat-e ez problémákat? Egy vizsgálat szerint igen.  

Függővé válhatunk, ha túl sokat randizunk, és különösen igaz ez a férfiakra és a fiatalokra - derült ki a Match társkeresőoldal, és a SinglesinAmerica közös kutatásából, amit a Women'sHealth idéz. A vizsgálat eredményei mondjuk nem lepték meg a kutatókat. "Mindenki rettenetesen vágyik arra, hogy megtalálja a tökéletes társat, így nem meglepő, ha egyesek gőzerővel keresik leendő társukat, és közben szépen lassan függővé vállnak." - kezdi Helen Fisher antropológus, a Match társkeresőoldal vezető tanácsadója.

shutterstock 374177398

A fiatalok, és a férfiak hajlamosabbak a függőségre

A kutatásban 5000-en vettek részt, a kutatók a randizási szokásaikról kérdezték a résztvevőket. A résztvevők válaszai alapján minden hatodik szingliből egy érezte úgy, hogy szinte állandóan keresi az alkalmat egy randevúra. A válaszokból az is kiderült, hogy a férfiak hajlamosabbak a randik rabjává válni.

A kutatásban résztvevő férfiak csaknem 20 százaléka vallotta magát randifüggőnek, míg a nőknél ez az arány jóval kevesebb volt. Nem csak férfiak, hanem a fiatalok is túlzásba vihetik a randizást: ők sokkal nyitottabbak az új emberekre, mint az idősebb generációk tagjai. Helen Fisher szerint nem meglepő az eredmény, hiszen most vannak a randizási éveik elején: ilyenkor kezdenek vágyni a szerelemre, és a kíváncsiság is hajtja őket.

Honnan tudhatjuk, hogy randifüggők vagyunk?

A szakértő szerint elég egyszerű megállapítani, hogy mikor vittük túlzásba a randizást: ha 30 napból 15-ön találkára készülődünk, az már eléggé extrém eset. Bár azt gondolhatnánk, hogy ha többet randizunk, akkor több esélyünk van a szerelemre, de Fisher szerint ennek éppen az ellentéte igaz. Ha aktívan az igazit keressük, ha konkrét elképzeléseink vannak arról, milyennek kellene lennie leendő partnerünknek, akkor gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy túl gyorsan alkotunk ítéletet a másikról. Ilyenkor gyakran elég egy-egy félresikerült pillanat, mozdulat, mondat, elég néhány apró jel, és máris lemondunk arról, hogy az illetőt alaposabban megismerjük.

Fisher azt tanácsolja, hogy ha túl vagyunk kilenc randin, kilenc különböző partnerrel, akkor álljunk le egy kicsit, és szánjunk arra időt, hogy a következő embert jobban megismerjük. "Ne álljunk meg egy randinál, legalább kétszer-háromszor találkozzunk ugyanazzal az emberrel, és törjük meg a függőség ördögi körét. Ki tudja, még valami jó dolog is kisülhet belőle!"- tanácsolja a szakértő. Nem beszélve arról, hogy tökéletes partnert úgysem találunk. Nincs olyan egészséges ember, akivel kompromisszumok nélkül lehetne leélni egy életet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra