#ÉLETEM

Így ne pornózza szét a párkapcsolatát!

2017. február 11., szombat 18:05

A rendszeres pornónézés súlyos párkapcsolati problémákat okozhat, erre sok különböző tanulmány rámutatott már. A párokkal végzett kutatásokban azonban egy különös kivétel mindig akadt: a közös használat.

A pornófilmek és erotikus vágyaink egymáshoz való viszonya mindig kettős: egyrészt a szexuális fantázia megjelenhet, ábrázolást nyerhet, alakot kaphat a filmeken, másrészt azonban a videón szereplő erotika újabb vágyakat, újabb igényeket generálhat, a szexualitás eddig nem ismert, nem gyakorolt formáira mutathat rá, azokra teremthet igényt. Ezzel párhuzamosan a szexualitás megélésének egyre nagyobb spektruma válik ismertebbé, elfogadottabbá. Az emberek nagy része kisebb-nagyobb gyakorisággal nézi is a pornót, ahhoz azonban, hogy egy kapcsolatban ennek minél inkább a pozitívumait tapasztalhassuk meg, nem mindegy, milyenek a fogyasztási szokásaink, vagyis hogy hogyan nézzük.

shutterstock 568392577

Közös vágyak, magányos kielégülés

A szexuális élet tönkrepornózására ugyanis a leginkább az a jellemző, hogy a triplaikszes tartalmak a vágy felkeltése helyett a kielégülést szolgálják. Az adott videó egy rövid időre felkelti ugyan a vágyat, ami azután magányos maszturbálásban vezetődik le. A konkrét arányok nyilván egyéntől függenek, de annyi mindenképp bizonyos, hogy minél több a magányos kielégülés, hosszabb távon annál nehezebben kelthető fel a vágy - társas helyzetben, a párunkkal is. A pornóvideók így ugyanis a fogyasztó személyes terében jelennek meg, az ő szexualitásával kerülnek valamilyen kapcsolatba. Akár saját belső erotikus vágyait látja valaki megtestesülni, akár új vágyakat talál, a folyamat önmagán belül zajlik. A pornót együtt néző pároknál ezzel szemben mindez a közös térben jelenik meg, a közös térben formálódhat, így ahelyett, hogy az egyik fél eltűnne a kapcsolatból, a két résztvevőt egymás felé közelíti.

Közelebb egymáshoz

Mindehhez a kölcsönösségen túl tudni kell tisztán és nyíltan beszélni egymással, ahogy egyébként a szexuális élet minősége is nagyban a kommunikáción múlik. Egy norvég kutatás szerint például a közösen pornózók oldottabban beszélnek egymással a szexről és kevesebb szexuális problémával is találkoznak, mint az egyedül nézők. Ennek egyik oldala, hogy a szexualitás nem egyszerűen tabu, de sokszor szavaink sincsenek dolgokra. Körül kell írni, azt a másiknak meg kell érteni, akkor meg már nem ugyanolyan. Sokszor egyszerűbb egy videón megmutatni, na meg egyáltalán szóba hozni. A pornóhasználat kereteinek közös kialakítása befolyásolja természetesen azt is, hogy a pár tagjai konkrétan milyen filmet, videót, jelenetet választanak. A konkrét tartalmak közötti böngészés, válogatás, illetve azok összehangolása egy olyan kommunikációs és visszajelzési folyamat, amely a valóság helyett egy absztrakt térben zajlik.

A nyitottabb kommunikáció másik oldala az elutasítás. Nehéz téma, hiszen az elutasítás önmagában is fájdalmas dolog, a szexuális elutasítás meg főleg. Egy ilyen bensőséges, intim helyzetben az ember én-határai jóval lazábbak, érzelmileg sokkal sérülékenyebb, így egy kritikára vagy visszautasításra gyakran a teljes lényét érzi nem kívánatosnak. Még akkor is, ha az egyébként csak mondjuk egy adott mozdulatra vonatkozik. Ha viszont ez egy külső térben, a pornófilm jelenetében történik, az sokkal egyértelműbben és konkrétabban szól az adott tevékenységnek, és sokkal kevésbé vonatkoztatható a másik személyére. Azzal tehát, ha az egyik fél két idegen tevékenységét, nem pedig a másik felet minősíti, elkerülhetők lehetnek azok a sértettségek, amelyek később a közöttük lévő szexuális vágyra telepszenek.

Titkok nélkül, őszintén

Sértettséghez, megalázottsághoz, bizalmatlansághoz vezethet a pornónézéssel kapcsolatos őszintétlenség is. Ez derül ki a tanulmányokból (például ebből és ebből), amelyekben partnerük pornóhasználatáról tudomást szerző nők negatív érzéseit vizsgálták. Tudjuk azt is, hogy azoknak a pároknak a tagjai, akik néznek közösen pornót, általában tisztában vannak partnerük egyedüli pornóhasználatával is. Az ilyen irányú őszinteség és nyitottság pedig sokat segíthet abban is, hogy az ebből adódó esetleges problémák - amilyen például a kielégülésre irányuló használat és az abból fakadó vágycsökkenés - felszínre kerülhessenek és megoldás szülessen rá.

shutterstock 407833696

A közös pornónézés gazdagíthatja tehát a párkapcsolatot, míg a magányos használat alapvetően kivesz belőle, a cél azonban az egyensúly megtalálása. Vannak ugyan esetek, amikor ennek az egyensúlynak a kialakításához elsősorban kivenni kell a kapcsolatból, ilyenek lehetnek például az olyan időszakok, amikor a valós szexuális érintkezésre valamiért nincs lehetőség, alaphelyzetben azonban nem érdemes a szexuális együttlétet magányos pornónézésre cserélni.

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Írjon nekünk a divanycoach@divany.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Csonka Balázs szexuálpszichológus, pornókutató szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal kapcsolatban. Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Családi, házassági és nevelési problémákkal, bántalmazással és életvezetési gondokkal rovatunkban Sári- Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus, az emPatika munkatársai foglalkoznak. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!
 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta