#ÉLETEM

Hajlamosabb csalni, aki sokat utazik

2017. február 10., péntek 08:08

Ha külföldön élünk, vagy ha csak sokat járunk-kelünk a világban, annak számos pozitív hatása lehet: nyitottabbak leszünk különböző csoportok iránt, új kultúrákat ismerhetünk meg, a látókörünk bővül, kreatívabbá válunk. De vajon létezik az utazásnak negatív hatása is? A kutatások szerint igen.

shutterstock 183801326

Hajlamosabbak tisztességtelenül versenyelőnyt szerezni (oké, csalni) azok a személyek, akik többet utaznak - írja a Research Digest. Jackson Lu, a Columbia Egyetem tanára által vezényelt kutatásban több mint 600-an vettek részt. A kutatók először az utazási szokásaikról kérdezték a résztvevőket, majd egy olyan szituációba keverték őket, ahol lehetőségük nyílt áthágni a játékszabályokat. A résztvevők egy kvízjátékkal játszottak, és pontosan tudták, hogy ha megnyomják a space billentyűt, akkor felugrik a helyes válasz. A kutatók titokban mérték a nyomásokat, majd összevetették az utazási szokásokkal, és kiderült, hogy minél többet mászkál valaki a világba, annál valószínűbben rgad meg minden eszközt, hogy elérje célját. 

Minél korruptabb ország, annál több csalás?

A kutatók másik vizsgálatában 500 fő számolt be arról, mennyi időt töltenek távol otthonuktól. Az eredmény itt is egyértelmű volt: akik több országban jártak, több eltérő erkölcsi normával találkoztak, így nagyobb valószínűséggel választották a könnyebb utat. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy vajon többet csaltak-e, akik sok korrupt országban jártak, de az eredmények szerint nem a korrupció, hanem maga az utazás mutat együttjárást a csalással. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy a sokat utazó emberek mind tisztességtelenek. Az utazás és a csalásra való hajlam együttjárása nem olyan mértékű, hogy annak a valódi életben is feltétlenül érzékelhetnénk a hatását. A vizsgálat csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy az új élmények, új tapasztalatok nemcsak pozitív hatásokkal járnak, és az újonnan szerzett rugalmasságunk, nyitottságunk a morális döntéseinkben is megmutatkozhat. Ez pedig egy fontos tendenciának tűnik egy olyan világban, ahol egyre többet utazunk. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta