#ÉLETEM

Mit is jelent a menstruációs vérünk színe?

2017. február 2., csütörtök 15:26

Csak azért, mert minden hónapban megjön a menstruációnk, még nem jelenti azt, hogy mindig tudjuk mire kell számítani. A változó tényezők között szerepel például a menstruációs váladék mennyisége és színe. És nem kell megijedni attól, ha nem élénk piros, de azért jó, ha odafigyelümk. A Refinery29 és a Bustle össze is szedte, hogy melyik árnyalat mit jelent.

Ha a vérünk...

Barnás

A barnás, szinte feketés árnyalat elsőre riasztónak tűnhet, de nem kell megijedni. A menzesz a legtöbb nőnél gyenge vérzéssel kezdődik, és mivel a vér így lassabban ürülhet ki a szervezetünkből, addigra bebarnul. És tudta, hogy a menstruáció üteme is eltérhet? Van, akinél gyorsan lökődik le a méhnyálkahártya, van, akinél lassaban. Náluk fordulhat elő, hogy "hátramarad" egy kis nyálkahártya, és a következő menstruációkor ez távozik először, és ez felelős a sötétebb színért.

barna

Világos piros

Ha beindul a vérzés, akkor a menstruációs váladék színe világos pirosra vált, hiszen a vérnek nincs ideje bebarnulni. És nyugalom, az is természetes, ha a barnás és a világos piros árnyalat váltogatja egymást, de vannak, akiknek nagyon stabil ütemben távoznak a szervezetéből méhnyálkahártya-szövettörmelék és vér, annak végig ilyen árnyalatú maradhat.

élénk piros

Vörös

Ezzel az árnyalattal reggelenként, és menzesz közepén, illetve végén találkozhatunk, és főként azoknak lehet ismerős, akiknek hosszabb a menstruációja, vagyis lassabb ütemben távozik a menstruációs váladék.  Abban az esetben, ha ez az erős és sötét folyás hosszabb ideig elhúzódik, érdemes szakemberhez fordulni, mert könnyen lehet, hogy cisztás fibrózisa van. A cisztás fibrózis egy örökletes genetikai betegség, amelynek lényege, hogy génkárosodás miatt a klorid ion és a víz a mirigyekbe nem vagy alig jut át, így a képződött váladék besűrűsödik, ezáltal a szervezetből nem tud rendesen kiürülni, mintegy dugót képez.

vörös

Más színű

A normális színe a menstruáláskor távozó vérnek általában a piros és a barna színskálán mozognak: de ha narancssárgás, illetve szürkét árnyalatot tapasztalunk, akkor érdemes elmenni a nőgyógyászunkhoz, hiszen betegségre, például valamilyen fertőzésre is utalhatnak, főleg, ha olyan tünetekkel jár mint az alhasi fájdalom vagy viszketés, de a szürkés szín vetélést is jelezhet.

más színű

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta