#ÉLETEM

Mit is jelent a menstruációs vérünk színe?

2017. február 2., csütörtök 15:26

Csak azért, mert minden hónapban megjön a menstruációnk, még nem jelenti azt, hogy mindig tudjuk mire kell számítani. A változó tényezők között szerepel például a menstruációs váladék mennyisége és színe. És nem kell megijedni attól, ha nem élénk piros, de azért jó, ha odafigyelümk. A Refinery29 és a Bustle össze is szedte, hogy melyik árnyalat mit jelent.

Ha a vérünk...

Barnás

A barnás, szinte feketés árnyalat elsőre riasztónak tűnhet, de nem kell megijedni. A menzesz a legtöbb nőnél gyenge vérzéssel kezdődik, és mivel a vér így lassabban ürülhet ki a szervezetünkből, addigra bebarnul. És tudta, hogy a menstruáció üteme is eltérhet? Van, akinél gyorsan lökődik le a méhnyálkahártya, van, akinél lassaban. Náluk fordulhat elő, hogy "hátramarad" egy kis nyálkahártya, és a következő menstruációkor ez távozik először, és ez felelős a sötétebb színért.

barna

Világos piros

Ha beindul a vérzés, akkor a menstruációs váladék színe világos pirosra vált, hiszen a vérnek nincs ideje bebarnulni. És nyugalom, az is természetes, ha a barnás és a világos piros árnyalat váltogatja egymást, de vannak, akiknek nagyon stabil ütemben távoznak a szervezetéből méhnyálkahártya-szövettörmelék és vér, annak végig ilyen árnyalatú maradhat.

élénk piros

Vörös

Ezzel az árnyalattal reggelenként, és menzesz közepén, illetve végén találkozhatunk, és főként azoknak lehet ismerős, akiknek hosszabb a menstruációja, vagyis lassabb ütemben távozik a menstruációs váladék.  Abban az esetben, ha ez az erős és sötét folyás hosszabb ideig elhúzódik, érdemes szakemberhez fordulni, mert könnyen lehet, hogy cisztás fibrózisa van. A cisztás fibrózis egy örökletes genetikai betegség, amelynek lényege, hogy génkárosodás miatt a klorid ion és a víz a mirigyekbe nem vagy alig jut át, így a képződött váladék besűrűsödik, ezáltal a szervezetből nem tud rendesen kiürülni, mintegy dugót képez.

vörös

Más színű

A normális színe a menstruáláskor távozó vérnek általában a piros és a barna színskálán mozognak: de ha narancssárgás, illetve szürkét árnyalatot tapasztalunk, akkor érdemes elmenni a nőgyógyászunkhoz, hiszen betegségre, például valamilyen fertőzésre is utalhatnak, főleg, ha olyan tünetekkel jár mint az alhasi fájdalom vagy viszketés, de a szürkés szín vetélést is jelezhet.

más színű

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta