#ÉLETEM

Ezzel a módszerrel könnyebben nyerhetünk vitát

2017. február 2., csütörtök 17:09 |

A sikeres vita kulcsa nem az, ha cáfolni próbáljuk a másikat, hanem az, ha határozottan egyetértünk vele. Hülyeségnek hangzik? Pedig nem az. Köszi a tippet, PsyBlog!  

A PNAS című újságban nemrég megjelent tanulmány azt vizsgálta, mi a sikeres vita kulcsa. Ösztönösen azt hihetnénk, hogy a siker a másik mondandójának cáfolatában és a meggyőzésben rejlik, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz: a túlzott egyetértés, az a nyerő. Hogy miért? Mert a saját véleményünk extrém verziója elgondolkozásra késztet, ez pedig könnyebben vezet véleményváltozáshoz.

shutterstock 548633104

Egyetértek veled!

A kutatásban 150 izraeli vett részt, akiket két csoportba osztottak a kutatók. Az egyik csoport egy videót nézett az izraeli-palesztín konfliktusról. A videó készítői azt hangsúlyozták, hogy a konfliktus tovább fog folytatódni, mert hátterében olyan értékek állnak, melyek egybevágnak a mélyen vallásos izraeliek értékrendjével. A másik csoport eközben semleges videót nézett. " Az izraeli társadalom a világon a legerkölcsösebb. Legalábbis az izraeliek így gondolkodnak önmagukról." - mutatott rá Eran Halperin professzor, a kutatást vezetője.- "Ha ezzel az alapvető hiedelmükkel egy abszurd helyzetben szembesítjük az embereket, az a kívülállóknak vicces lehet, de akit személyesen érint, azt elgondolkodásra készteti."

A tanulmányból az derült ki, hogy a videó többszöri lejátszása után az izraeliek lassan kezdték megváltoztatni a véleményüket a konfliktusról: harminc százalékkal nagyobb hajlandóságot mutattak a történtek átgondolására, mint a semleges videót nézők. "Mi igazán hiszünk abban, hogy az ilyesfajta megoldhatatlan konfliktusokban nem ezek az igazi problémák. A valós problémák a pszichológiai korlátok, amelyek megakadályozzak a lehetőségeket a békekötésre" - foglalja össze a tanulmányt Eran Halperin professzor.

Hogy mi ebből a tanulság? Alapvetően az, hogy ha vitás helyzetbe keveredik, igyekezzen a másik elképzeléseit minél jobban felerősíteni, minél abszurdabb kontextusba helyezni. A kísérletvezetőknek bejött. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta